Klager mest på ip-telefoni

Klagingen på teletjenester er økende, og Brukerklagenemnda ønsker enda flere velkommen.

Publisert Sist oppdatert

Etter en treg start har Brukerklagenemnda fått opp antallet klager på "gammel" høyde, som Teleklagenemnda hadde før. Det betyr at de klagende har funnet veien til nemnda.

BKN startet 1. februar, men fikk ikke mer enn 14 klager i løpet av de første tre månedene. Teleklagenemnda hadde et toppår med 1000 klager. Men da hele prosjektet så ut til å bli en fiasko tok antall klager seg kraftig opp.

- I alt har vi fått inn nesten 600 klager i 2006. Tar vi i betraktning at det ikke startet på alvor før mai, kan vi være godt fornøyd med dette, sier Aneta Duric på sekretariatet til BKN.

600 klager

Duric har akkurat lagt inn siste statistikkene for desember, slik at det første året for BKN kan analyseres. Av de 598 registrete klager er 346 såkalte enkeltklager, mens de øvrige 252 inngår fire fellesklager, hvor flere klagere går sammen. Den største av de fire samler 193 klagere.

- Vi kan ikke gå ut enda hva denne store klagen gjelder, da vi ikke har tatt den i behandling, sier Duric.

Av de innmeldte klagesaker er hittil 165 behandlet i nemnda. Bare i syv av dem, eller i 4,24 prosent av klagene, fikk klageren medholdt i saken.

- Dette er ikke så ille som det ser ut. I kategorien "Delvis medholdt ligger over 40 prosent. Dette er bedre enn vi er vant med fra før.

Bransjen svært fornøyd

Neste uke skal BKN møtes på nytt for å få unna en del av klagene som ligger og venter.

- Det er fremdeles mange klager som venter. Vi må jobbe mer med å få dem behandlet, sier Duric.

I styret til BKN sitter mange teleaktører. Styreleder Kristin Bergfjord jobber i Telenor, mens også Netcom og Tele2 har representanter der, i tillegg til Forbrukerrådet og IKT Norge.

- Vi er svært fornøyd med hvordan dette fungerer. Vi mener det fungerer bedre enn gamle Teleklagenemnda, men det er kanskje litt for tidlig å trekke konklusjoner, sier Karin Gade-Lundlie som jobber i Tele2 Norge og er med som styremedlem i BKN.

Også Telenors informasjonssjef Atle Lessum er tilfres med BKN.

- Vår klageenhet i Skien er de strålende fornøyd. BKN er proffe og flinke å begrunne sine avgjørelse.

Dette blir også litt styrende for jobben som gjøres i Telenor, dette er et organ de kan rette seg etter, sier Lessum.

Ønsker flere klager

De aller fleste klager gjelder bredbåndstjenester, hele 63,38 prosent. Av disse er det mange som gjelder ip-telefoni. Denne trenden følger forbrukernes behov, men det er påfallende få klager på mobiltelefontjeneste, 10 prosent.

Nemnda ønsker å tiltrekke seg enda flere klagere. Til dette formål skal nett-tjenesten oppdateres neste måned, slik at det blir enklere å melde inn klager på nettet.

- Mange klager får vi inn på papir og dette medfører mye ekstraarbeid. Med denne fornyede løsningen vil det bli virkelig lettvindt å klage. Vi oppfordrer alle å sende inn sine klager online, da kan de behandles raskere, sier Duric.

For flere statistikker og klager, se websiden til BKN

BKN består av Nemndas leder, Agnar Nilsen Jr., Borgarting lagmannsrett, og de to medlemmene Anne-Karin Lægraid Iversen, Forbrukerrådet, og Harald Wium Lie, Næringslivets representant.

Les også: Kun tre tele-klager til Brukerklagenemda