Klart for tvangsdeling av Telia

Klart for tvangsdeling av Telia

Den svenske regjeringen besluttet i dag at Post- och Telestyrelsen kan dele Telias aksessnett i et helt atskilt selskap.

Den svenske versjonen av Post- og teletilsynet har lenge krevd å få dele opp Telia. Men det måtte en lovendring til for å tvinge Teliasonera til å separere aksessnettet fra den øvrige virksomheten, skriver Computer Sweden.

- Regjeringen har bedømt at konkurranseproblemene på bredbåndsmarkedet, til tross for nåværende regulering, er så store at et nytt og kraftig verktøy trengs for å rette på dem. Vi velger å gjøre dette nå ettersom vridd konkurranse på det dynamiske bredbåndsmarkedet hemmer utviklingen for konsumentene og truer Sveriges rolle som fremstående it-nasjon, sier infrastrukturminister Åsa Torstensson i en kommentar.

LES OGSÅ: - Telenor skal ikke deles

Lovendringen innebærer at en teleoperatør med betydelig innflytelse på markedet kan tvinges til å skille ut virksomheter som berører forvaltning, drift og tilrettelegging av nettet og nødvendig tilbehør fra øvrig virksomhet. Men det innebærer også at retten til å eie aksessnettet ikke trenger å bli overført til den separerte virksomheten.

Regjeringens forslag til lovendring skal behandles av det svenske lagrådet og deretter ligge til grunn for en proposisjon. De nye reglene foreslås å gjelde fra første juli i år.

Les om:

Telekom