Koaksialkabel med sikle-kapasitet

Fiberoptikk er løsningen for fremtiden, men det skjer også nyvinninger for koaksialnett som kan gi betydelige økte hastigheter i forhold til før.

Publisert Sist oppdatert

Noen er så heldige å bo et sted der det er lagt inn fiberoptisk kabel helt inn gjennom husveggen. Det er løsningen for fremtiden, og fiberen vil kunne håndtere flere generasjoner av teknologioppgraderinger som måtte komme på brukersiden og i sentralene. Dagens xDSL-løsninger leverer foreløpig imponerende ytelser via de aldrende kobberkablene, særlig når vi sammenligner med tidligere dagers analoge modem som brukte de samme telefonledningene.

LES OGSÅ: Siemens får fart på fiberen

ADSL 2+ er foreløpig det råeste du kan få som privatbruker med hastigheter som nærmer seg 30 Mbps, men da må du ha sentralen rett i nærheten. Det er imidlertid mange som har kabel-tv, og en god del har tilgang til internett på denne måten. Koaksialkabelen som kommer inn gjennom husveggen har god skjerming mot støy og har potensial for å overføre store datamengder. De bakenforliggende nettene er hybride, det vil si at de er en kombinasjon av koaksial- og fiberkabler.

På samme måte som ADSL 2+ er en videreutvikling av vanlig ADSL, skjer det også nyvinninger for koaksialnett som kan gi betydelige økte hastigheter i forhold til før.

Den nye standarden heter DOCSIS 3.0 (Data Over Cable Service Interface Specification) og er en videreutvikling av 2.0-standarden som brukes nå og som kom i 2002. Standarden er utarbeidet i en amerikansk og europeisk (og japansk) utgave, primært på grunn av forskjellene i TV-standardene NTSC og PAL. PAL-utgaven gir europeiske brukere anledning til større opp-kapasistet enn i nett beregnet på formidling av NTSC-TV.

Stort potensiale

Når du får lagt inn internett over kabel-tv, er de potensielle hastighetene, rent teknisk, større enn de du får. Eller kjøper, rettere sagt. Operatørene vet at de kan ta mer betalt for høyere hastighet, og derfor setter de begrensninger for den enkelte kunde.

DOCSIS 3.0 har i tillegg til støtte for IPv6, mulighet til å knytte sammen flere kanaler før å øke datastrømmen til og fra den enkelte sluttbruker. Potensialet ligger i første omgang på hele 160 Mbps ned, og 120 Mbps opp. De tilsvarende tallene for DOCSIS 2.0 er 40 ned og 30 opp.

Det foregår tester i Norge allerede med den nye standarden, men hvilke hastighetstall vi ender opp med å se på tilbudet som til slutt kommer, er fortsatt et stykke unna. Erfaringen tilsier at norske kunder som har mye vil ha mer, og privatbrukeren i dag vil gjerne ha like stor kapasitet hjemme, som det som var tilstrekkelig for en middels bedrift for få år siden.

LES OGSÅ: Tid for fiber