- Kobberet er ikke dødt

- Kobberet er ikke dødt

Alcatel-Lucent har utviklet ny teknolgi som kan gi bedrifter 480 Mb/s over kobbernettet. Men teknologien er umoden.

Alcatel-Lucent har utviklet et nytt produkt som i fremtiden kan hjelpe operatørene til bedre utnyttelse av sitt eksisterende kobbernett ved at de får mulighet til å tilby nye høykapasitetstjenester til bedriftskunder.

- Kobbernettet er ikke død. Og i tøffe økonomiske tider er en utnyttelse av kobbernettet fornuftig fremfor å legge kilometer på kilometer med fiber, sier produktdirektør Stein Torvet i Alcatel-Lucent Norge.

LES OGSÅ:

Kobber henger i en tynn tråd

Han understreker at teknologien er umoden, men at den kan kjøpes som et produkt. Teleselskaper er det store kundegrupppen, men selskapet ser også for seg eiere av mindre private kobbernett som eksempelvis flyplasser.

- DSL-teknologier på kobbernettet må ta hensyn til frekvensreguleringer og man må gå noen runder med både kunder og regulerende myndigheter for å sørge for at nye teknikker fungere i forhold til støy, annen trafikk, i ledningene, sier Torvet.

Mer gull i kobber

Stein Torvet forteller at det fortsatt brukes store ressurser i utvikling av teknologier for større datatrafikk i kobbernettene.

- Det skjer mye på laboratorier rundt om kring. Teknologien vi nå lanserer viser at det skjer mye - og at produktutviklingen fortsetter også på kobber - du kan gjerne si at vi skviser sitronen maksimalt, sier Torvet.

For selv om fiber til alle bedrifter ville være en ideell situasjon, er dette langt fra en realitet for mange. Alcatel-Lucent har derfor utvidet sin portefølje med det de kaller Alcatel-Lucent 1532 Copper Line Access Switch (CLAS), som er en plattform som kan gi økt datakapasitet i kobbernettet ved å tilby symmetrisk båndbredde med hastigheter opp til 480 Mb/s over sammenkoblede 32 kobberpar.

LES OGSÅ:

Krisen bremser kobber-døden

- Det er ikke uvanlig at bedrifter i alle fall har 25 kobberpar inn til seg, sier Torvet.

I et slikt tilfelle kan bedriften oppnå en teoretisk kapasitet på 375 Mb/s.

- Alcatel-Lucent’s Ethernet produkter for kobbernettet – og 1532CLAS spesielt – vil gi våre kunder muligheten til å utnytte sitt profesjonelle aksessnett mye bedre. Selv om tilgjengeligheten av fiber har økt dramatisk, har det store flertallet av virksomheter i Europa ennå ikke fibertilknytning, sier fastnettsjef Dave Geary i Alcatel-Lucent i en pressemelding.

LES OGSÅ: Bygger 4G for milliarder i USA

Les om:

Telekom