Krangler om Nortel-kjøp

Krangler om Nortel-kjøp

Ericssons kjøp av Nortel truer Canadas nasjonalsikkerhet, hevder RIM.

Ericsson kjøpte denne uken konkurstruede Nortels trådløse nettverksdivisjon for 1,13 milliarder dollar, tilsvarende i overkant av 7 milliarder norske kroner.

I henhold til avtalen vil Ericsson tilby fortsatt jobb til minst 2 500 ansatte som i dag jobber med Nortels CDMA og LTE Access.

Avtalen innebærer at Ericsson får store mobiloperatører som Verizon og Sprint som kunder og at selskapet blir en ledende aktør på det nordamerikanske telemarkedet.

- Dette er en gudegave for Ericsson i den ellers veldig konkurransepregete verdenen disse selskapene opererer i. Heller enn å konkurrere med Nortel har Ericsson vunnet, skriver teleanalytiker Jeff Kagan i en epost til IDG News Service.

Han påpeker imidlertid at en konsolidering av industrien ikke nødvendigvis er gode nyheter for kundene.

- Det finnes flere konkurrenter, men Nortel utgjorde en trussel for Ericsson. Uten denne dynamikken kan man lure på hva oppkjøpet vil bety for prisene, innovasjonen og Nortels reaksjonsevne overfor kundene, sier han.

Representanter fra Ericsson og Nortel gjør nå sitt beste for å berolige kunder og investorer.

- Det forventede salget av våre CDMA- og LTE Access-avdelinger til Ericsson for 1,13 milliarder dollar er positivt både for kundene våre, som vil kunne fortsette forholdet med en langsiktig partner, for de ansatte som vil få nye muligheter hos Ericsson og for aksjonærene våre, sier Nortels administrerende direktør Mike Zafirovski i en uttalelse.

- Ericsson forplikter seg til å imøtekomme behovene til våre nye CDMA-kunder og bringe neste generasjons mobile bredbånd til verden med LTE, sier Carl-Henric Svanberg, administrerende direktør i Ericsson.

Regjeringen kan stoppe kjøpet

Nortel forventer at avtalen vil være ferdigstilt i løpet av slutten av året.

Oppkjøpet forutsetter imidlertid godkjenning av amerikanske og canadiske myndigheter. Nylig sa den canadiske industriministeren Tony Clement at regjeringen vurderer å stoppe Ericssons kjøp av Nortel om det ikke gagner landet.

Også den canadiske produsenten RIM (Research In Motion), som blant annet produserer Blackberry og lenge har vært interessert i deler Nortel, stiller seg skeptisk til salget av Nortel til Ericsson. Selskapet hevder den nasjonale sikkerheten er truet ettersom viktig teknologi nå havner hos et utenlandsk selskap.

Ifølge canadisk lov har regjeringen rett til å hindre oppkjøp av hensyn til den nasjonale sikkerheten.

I tillegg hevder RIM at selskapet ble nektet av Nortel å legge inn bud. Men ifølge Nortel er grunnen til det at RIM ikke fulgte budprosedyrene, skriver Wall Street Journal.

Hans Vestlund, finansdirektør og kommende administrerende direktør for Ericssons, er imidlertid ikke bekymret.

- Vi ser ingen grunn til at avtalen ikke skal gå i boks, sier han til Financial Times.