Løser Barcode med minibasestasjoner

Ikke alle i telekombransjen forstår Barcode-bekymringene til Telenor og Netcom. Tele2 setter lit til «femto».

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke skrev Computerworld om hvordan nye bygg skaper hodebry for teleoperatørene.

Telenor og Netcom fortalte om hvordan det kostet dem svindyrt å gi dekning til hele Barcode-prosjektet, ettersom disse nye byggene er utrustet med vinder som inneholder aluminiumsfilm - som rett og slett blokkerer mobiltelefonsignalene.

Netcom og Telenor bygger basesatasjoner i selve byggene for å skape dekning.

Det finnes imidlertid alternativer, påpeker flere av våre lesere.

Peker på «femto»

Den tredje mobilnettverkeieren i landet, Tele2, lener seg for eksempel på såkalte femtoceller. Det er rett og slett en liten mobil basestasjon med begrenset sendekapasitet.

- Når det gjelder dårlig innendørsdekning, så er nok ikke Tele2 og Network Norway helt enig med utspillet fra Telenor og Netcom, sier Henning Lunde, pressekoordinator i Tele2.

- Det går faktisk an å gjøre noe med dette veldig enkelt. Løsningen kalles femtoceller, og per i dag er det kun Network Norway som tilbyr dette på det norske markedet. Telenor og Netcom får jo selv svare på hvorfor de ikke tilbyr dette ennå, men faktum er at 8 av de 10 største mobiloperatørene på verdensbasis tilbyr dette til sine kunder, påpeker han.

Tele2s femtocell-løsning består av en liten boks du kobler i veggen og i nettverket, som så kobler seg opp mot Tele2s systemer så du man får bedre innendørsdekning via sin egen, lille basestasjon med rekkevidde på rundt ti meter. I juni fikk Tele2 sammen med NEC en Global Telecoms Business Innovation-pris for sitt femtocell-prosjekt. Den ligner litt på en vanlig, trådløs router for internett-deling.

Beamer inn dekning

Selskapet Polewall har også en alternativ løsning på problemet med innendørs dekning, om også bredbånd skulle utebli. De har med støtte fra Norges Forskningsråd utviklet en optisk kommunikasjonsløsning der glassfasaden penetreres med en infrarød stråle, som på sin side kan mate femtoceller i hver etasje.

- Polewalls løsning er basert på Free Space Optics, en teknologi som har vært benyttet innenfor romfart og militære applikasjoner i over 20 år. Polewall er, så vidt vi vet, det første selskap i verden som klarer å bygge en høyshastighets optisk link billig nok til at den kan være et alternativ i volumsegmenter, forklarer Carl-Fredrik Lehland fra Kristiansand-selskapet.

Løsningen kan beskrives som en slags trådløs skjøteledning, med samme båndbredde som fiber.

- Begrenset funksjon

Netcoms dekningsdirektør Tommy Johansen påpeker at femtocell er et flott nisjeprodukt, men at det ikke er like enkelt å tilpasse større lokaler. Han mener den teknoloigen har sine begrensinger.

- En femtocell dekker omtrent samme området i trådløse nettverksruter man bruker i hus, og kapasiteten er på maksimalt 5-6 samtidige samtaler. Transmisjonen går over ADSL, så du har også en bergrensning i kapasiteten mot ADSL-teknologien, sier han.

Videre peker han på at det ikke er bare-bare å få femtocell til å spille på lag med de tradisjonelle basestasjonene, makronettene.

- Femtocell-basestasjonen må kommunisere inn og ut med omkringliggende nett, med tanke på naboforhold, sier Johansen.

Om du for eksempel sitter i midten av et forretningsbygg med dårlig dekning, og i stedet får dekning via en femtocell, mottar en samtale, reiser deg og går mot vidusrekka, skal overgangen fra femtocell til basestasjonen fungere utmerket.

- Men når du så rusler tilbake til plassen din, har det til nå vært store utfordringer med handover andre veien, fra makronett og over til femtocell, der er det samtaler blir droppet, påpeker Johansen.

Dessuten viser han til at du for å dekke store, åpne kontorlokaler må bundle sammen flere femtoceller for å dekke flaten.

- Si det sitter 50-100 som jbber der. Da må du ha ganske mange femtoceller, hver av dem en forskjellig basestasjon, som også skal kunne håndtere handover internt. Det er meget vanskelig å få dette til å spille på lag.

Ser på det

Han mener femtocell derimot er flott for små lokaler der få mennesker oppholder seg samtidig.

- Og da er det beste egentlig om det ikke er noen dekning utenfra i det hele tatt, da får den være i fred uten å få innslag fra utendørsdekning, sier Johansen.

Han forteller at Netcom også ser på slik mikrocelleteknologi, og da kanskje i større grad picocell/microcell, som har en del bedre rekkevidde enn femtocell.

- Minibasestasjoner som dekker større områder og har mer kapasitet, er noe som kommer til å være veldig interessant nå og fremover. Men dette er vleidg nytt, og vi driver akkurat nå og tester ut løsningene. Vi vil være veldig forsiktig med å bruke ny teknologi før vi er helt siker på at det gir like bra kundeopplevelse som i dag, sier Johansen.

- Jo flere ulike basestasjoner man introduserer inn i et eksisterende makronett, jo flere handover. Din og min telefon må kunne bevege seg sømløs og uten å droppe samtaler samtidig som den bytter mellom femto, makro og pico. Det skal bare fungere sømløst, kunden skal ikke merke oe. Det er forholdsvis komplekst og veldig spennende, absolutt noe vi ser på.

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar, utover følgende uttalelse:

- Femto er ikke en del av vår strategi.

Fakta:

  • Småceller - «small cell» - samlebegrep for femtoceller og øvrige lignende konsepter.
  • En liten basestasjon som gir bedre dekning innenfor et begrenset område.
  • Gjerne med en senderkontroll for å unngå interferens med vanlige basestasjoner.
  • Mikrocell - en småcelle med rekkevidde på opptil et par kilometer.
  • Picocell - en småcelle med rekkevidde på opptil 200 meter.
  • Femtocell - en småcelle med rekkevidde på rundt 10 meter.