Lover god 3g-dekning i påskefjellet

Lover god 3g-dekning i påskefjellet

Skal du jobbe på fjellet? Surfe på Computerworld? Både Netcom og Telenor har styrket dekningen det siste året.

Det ventes at langt flere vil benytte seg av 3g og Edge i fjellet i år sammenlignet med i fjor, og muligheten for å ha dekning har også blitt større ettersom både Netcom og Telenor har utvidet antall sendere.

- I fjor var det få som var oppmerksom på UMTS og få som prøvde det. I år er det flere som har skaffet seg muligheten, enten via modem eller 3g-telefoner, sier dekningssjef Anne Solveig Olstad i Netcom.

LES OGSÅ: Vis nettvett i påskefjellet

Sendere har det altså blitt flere av, men hastigheten på nettet er avhengig av hvor nær du er senderne og hvor mange som bruker nettet samtidig. Jo flere som bruker det, jo tregere går det. En stor påskeutfart kan dermed påvirke kapasiteten i nettene.

- Det er vanskelig å si om det holder. Det er også slik at der hvor det er Edge kan den være raskere enn UMTS hvis det er mange om beinet, sier Olstad, som ikke er veldig bekymret.

Jobb-bruk

- De fleste som benytter disse nettene i påska gjør det for å jobbe, tror vi. Det er liksom ikke fildelerne som tar med seg dette på fjellet, men det blir spennende å se hvordan det går.

Dekningssjef Bjørn Amundsen i Telenor tror ikke at påskeutfarten vil påvirke hastigheten i særlig grad.

- Jeg er mer engstelig for avstand til nærmeste 3G-celle. Jo lengre unna, desto lavere hastighet kan du oppleve å få, sier han.

Amundsen lover at det skal være mulig å jobbe med pc fra hytta med opptil 384 kbps.

Høyprofil

Olstad i Netcom forteller at den forskjellige profilen på hytteområdene kan også ha litt å si for hastigheten. Folk i godt utstyrte hytter bruker trolig pc-en mer.

- Høyprofilområder er litt mer som hjemme og da oppfører man seg litt mer som hjemme også, sier hun.

Her er Netcoms og Telenors liste over vintersportssteder med UMTS-dekning.

Netcom (listen ikke helt fullstendig):

Geilo, Gol, Norefjell, Hafjell, Kvitfjell, Sjursjøen, Ustaoset, Kvamskogen, Oppdal, Sigdal, Hemsedal, Beitostølen, Skeikampen hovedsender.

Netcom har også jobbet med å sette opp flere sendere i hytteområder ved sjøen, som blant andre Lyngør og Kragerø.

Telenor:

Alvdal, Aurdal, Beitostølen, Bismo, Dokka, Dombås, Dovre, Fagernes, Folldal, Fåvang, Geilo, Gol, Hafjelltoppen samt Granerudmoen (Øyer sentrum), Hol, Hovden, Lesja, Lom, Nesbyen, Os, Otta, Ringebu, Rjukan/Gaustad, Røn/Olberg (v. slidre), Røros, Sel, Sirdal, Skibotn, Tolga, Tynset, Vinstra, Ål, Årdal

I tillegg dekkes nesten alle byer og tettsteder med 200 innbyggere eller mer.

Les om:

Telekom