LTE nærmer seg talestandard

LTE nærmer seg talestandard

Teleselskaper vil ha One Voice Profile-standarden til lydoverføring.

LTE, eller 4G som det gjerne kalles i markedsføringsøyemed, nærmer seg en talestandard. De store operatørene er enige om standarden «One Voice Profile» for å overføre lyd over LTE.

Ettersom de fleste store operatørene håver inn rundt 70 prosent av sin omsetning via tale og sms, har mangel på standard vært en utfordring for LTE, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Men AT&T, Orange, Telefonica, Teliasonera, Verizon, Vodafone, Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia Siemens Networks, Nokia, Samsung og Sony Ericsson har nå altså blitt enige om hvilken lydstandard de skal benytte.

- Bra for IMS-markedet

Analytiker i Abi Resarch, Aditya Kaul, mener dette vil gjøre at flere operatører går for LTE og at det vil sørge for at såkalte IP Multimedia Subsystem (IMS), et system for å levere ip-baserte multimedia-tjenester, vil blomstre opp.

- IMS-leverandører som Ericsson, Nokia Siemens og Alcatel-Lucent har ventet lenge på dette. De har investert mange penger i IMS og tross for ventningene har de ikke for alvor fått noe tilbake, sier han.

- Nå vil One Voice sammen med ferdigstillelsen av Rich Communications Suite kunne generere en vekst på markedet for IMS. IMS-leverandørene forteller allerede nå om tydelig vekst i etterspørsel og salg.

LTE kan gi IMS-suksess

Omsetningen for IMS forventes økt med mer enn 100 prosent innen fem år. I 2009 er det investert rundt 45 milliarder dollar i systemet, og forventningen er at investeringene vil bli rundt 92 milliarder i 2014.

Det er like fullt fortsatt utfordringer med IMS. Det er komplekst og dyrt. Nå skal kreftene fokuseres på å gjøre løsningen enklere og mindre dyrt i drift.

Kaul tror IMS’ suksess vil være nøye sammenkoblet med bruken av LTE-nettverk på verdensplanen.

- Det har å gjøre med den siste fremgangen i standardiseringen av hvordan taletjenester skal håndteres under LTE.

Les om:

Telekom