LTE på vei

LTE på vei

Neste år åpnes NetComs 4G-baserte nett. For mobil datatrafikk betyr det responstider ned mot 10 millisekunder.

NetCom kunne før sommeren vise frem hva de kalte «verdens første live 4G-demo» hvor det blant annet tok rundt sekundet å laste ned en MP3-låt. LTE (Long Term Evolution) innføres nå først i Oslo, og det er 2600 Mhz-området som benyttes. Senere vil 900 MHz-området brukes for å oppnå lengre rekkevidde.

Selskapet forsyner nå sine basestasjoner med fiber, og har ambisiøse planer om overta ADSL-kunder. For i teorien vil 4G-ytelsen ligge på rundt 160 Mbps, med en uplink på rundt 40 Mbps. I praksis vil kundene i følge NetCom kunne oppleve 15 – 20 Mbps.

Hvis man har hele cellen for seg selv, vil det være mulig å få opp mot 100 Mbps. Dagens Turbo 3G kan til sammenligning by på inntil 7,2 Mbps nedstrøms. Men det er vel så mye responstiden (latency) som vil være LTE sin store styrke. Med en responstid på 10 ms, i stedet for 50 – 100 ms vil det bli en helt annen opplevelse for terminalservere og spill.

Selskapet gjør oppmerksom på at de fortsetter satsingen på Turbo 3G. 4G blir i første omgang kun brukt for datatrafikk, og de første terminalene vil trolig være på plass ved lansering.


LTE øker ytelsen og reduserer responstiden (latency) når det en gang lanseres til neste år.

Ifølge NetCom vil det nye nettet dessuten kunne håndtere at klienten beveger seg i hastigheter på opptil 450 kilometer i timen (240 kilometer i timen med 3G). Det er LTE-utstyr fra Huawei som er valgt her i landet, mens TeliaSonera (NetCom er en del av TeliaSonera) bruker Ericsson som leverandør i Stockholm.

Huawei har i dag hele 87 502 ansatte og hovedkvarteret befinner seg i Kina. Selskapet ble grunnlagt i 1988. Huawei kan nå vise til en nesten komplett LTE-portefølje (mangler terminaler), og NetCom er den kunden som nå har ledertrøyen.

Les om: