Må vente på adgang til Telenorfiber

Må vente på adgang til Telenorfiber

Konkurrentene står klare til å selge tjenester over Telenors fibernett. Men de får ikke lov før tidligst 1. januar.

Flere operatører uten eget fibernett ser fram til å kunne tilby sine tjenester via Telenors kabler. De to største er NextGenTel og Homenet. Men de må nok ennå smøre seg med tålmodighet. Reguleringen av "dominerende operatør" kan tidligst være på plass i desember.

Komplisert prosess

- Det er en komplisert materie. Vårt forslag er nå til pre notificasjon hos ESA (EFTAS overvåkningsorgan regulert i EØS-avtalen). Deretter følger en to måneders endelig notificasjons-prosess. Og det er beste fall dersom ESA ikke har store innvendinger mot vårt forslag i den første runden som skal avsluttes om halvannen uke, opplyser PT-sjef Torstein Olsen.

- Det er kun dominerende operatør – det vil si Telenor – som omfattes av reguleringsforslaget. Det som gjør prosessen ekstra komplisert er at det skjer mye på dette området i hele Europa, sier Torstein Olsen.

Eirik Lunde i Nextgentel har gjentatte ganger presisert at for en xDSL-operatør som dem vil adgang til fibernettet til Telenor ha stor betydning. Men uansett er det her mye som skiller seg fra reguleringen av kobberaksess. Som kjent er det kobberlinjer nesten over alt unntatt Modalen. Mens Telenor bygger ut fiber der de finner markedsgrunnlag for det ved betydelig innsalg i forkant.

Nylig tok Forbrukerrådet til orde for mer omfattende regulering og åpning av fibernett.

- I PT må vi være jordnære i vårt reguleringsarbeid. Det er slett ikke alltid at vi oppnår effektiv konkurranse ved å regulere for eksempel regionale aktører. Skal det være konkurranse på fiber framover er første betingelsen at det finnes et nett å konkurrere i, sier Olsen.

Les om: