Mer fiber på skrivebordet

Mer fiber på skrivebordet

Det vokser godt i fiber for bedriftene. Innsparing i både kostnader, energiforbruk og plass hjelper.

70 % lavere kostnader, 80 % mindre energiforbruk og 90 % mindre plasskrevende.

Det var markedssjef Jeff Van Horne i utstyrsprodusenten Tellabs som kom med disse tallene under FTTH Council Expo i Dallas.

Tellabs kom inn i PON-verden 2004 da de kjøpte Advanced Fibre Communications (AFC) for 1,9 milliarder US dollar. Nå sikter selskapet mot det de mener vil være et stort marked, nemlig lokalnettene (LAN), ifølge nettstedet Light Reading.

PON – passive optiske nett – gir bedrifter interne netttverk med høy båndbredde og lavere kostnader på grunn av passiv optikk, mener Tellabs. Andre som også sikter seg inn på dette markedet, er Motorola Inc, Zhone Technologies Inc, 3M Co og TE Connectivity.

Billigere

Van Horne sier at det som driver dette markedet er enkelt nok: – Nettene har 70 prosent lavere kostnader, 80 prosent lavere energiforbruk og bruker 90 prosent mindre plass enn tradisjonelle Ethernet-løsninger med samme båndbredde.

Årsaken til disse lavere prisene kommer fra langt færre bokser med aktiv elektronikk, blant annet fordi fiber ikke har 100-metersgrensen som kobberledninger har. En PON-svitsj (OLT) kan samle mer enn 8000 gigabit Ethernet-porter, og båndbredden kan bli levert til optiske uttak (ONT) i veggene. Disse kan levere båndbredde til en rekke datamaskiner eller andre enheter i nettverket.

Ethernet på tampen

Dataene til sluttpunktene leveres via tradisjonell Ethernet, slik at det ikke skal være nødvendig å gjøre endringer å klientsiden, enten det måtte være datamaskiner, aksesspunkter eller skrivere.

Tellabs er tradisjonelt en leverandør til teleoperatører, og oppfordrer da også operatører særlig på mindre steder å selge optiske LAN til bedrifter, gjerne som del av nettbaserte tjenester.

En av utfordringene med å konvertere GPON, opprinnelig konstruer for teleoperatører, til skrivebordet, er at det krever nye sikkerhetsprotokoller, i tillegg til behov for dynamisk kontroll av nettverket.

Det hevder Tellabs at de leverer: – Tellabs Optical LAN sparer myndigheter og bedriftskunder penger, energi og plass. Den nye Tellabs Mini ONT gjør optiske LAN enda bedre fordi den får plass i håndflaten, samtidig som den leverer topp ytelse, sier Tellabs-sjef Dan Kelly ifølge en pressemelding. Han forteller at de nye mini ONT-ene kan monteres i et vegguttak, slik bedriftene er vant til. De leverer samtidig kostnadsreduksjoner, effektivitet og fordeler med sikkerhet som preger optiske LAN, sier han. Mini ONT er altså endepunktet i nettet, og vil for brukeren være stedet der ethernet-kabelen kobles til. Den støtter også ”power over Ethernet”, og strømmen til uttaket kan enten leveres fra datarommet eller lokalt ved uttaket.

Tellabs planlegger også å komme med tilleggsmoduler til sin Mini ONT som leverer Wi-Fi, videoovervåkning, flere enn to Gigabit Ethernet-porter, telefonuttak og trådløse nett basert på ZigBee-standarden.

Kilde: Telecom Revy

Les om: