Mer tyn for rfid-passet

Europeiske forskere radbrekker sikkerheten i de nye rfid-passene. For å gjøre dem sikrere kan du dekke dem med aluminiumsfolie.

Publisert Sist oppdatert

Nye norske og flere andre europeiske pass er utstyrt med rfid-brikker. Selv om brikken i de norske passene ennå ikke inneholder mye data, er planen at de skal fylles med personlig informasjon.

Passene er utformet i henhold til pålegg fra EU og meningen har hele tiden vært å frembringe et pass som er vanskeligere å forfalske. Passene har likevel fått en del kritikk det siste året. For litt over en uke siden vakte det oppstyr da en journalist fra britiske The Guardian klarte å klone et eksemplar av de nye passene. Nå har også et europeisk forskernettverk gått ut og advart mot den dårlige sikkerheten.

Les også Kloner rfid-pass

- Brikken er mulig å både avlytte og kopiere, sier forsker Hans Hedblom ved Karlstad Universitet til IDG.se.

Hedblom er medlem av forskernettverket Future Indentity in the Informastion Society (Fidis). Fidis er en EU-finansiert sammenslutning av europeiske forskere.

Les også: Flere tyverier med biometri-id

Avlyttes på fem meters hold

De mener at informasjonen som sendes fra rfid-kretsen kan avleses på flere meters hold. Hedblom har selv verifisert avlesing på fem meter. Krypteringen er også for dårlig.

Krypteringsnøkkelen er en kombinasjon av passnummer, fødselsdato og datoen passet går ut. Dette er opplysninger som ikke er vanskelig å få tak i.

- I praksis finnes det ingen kryptering, sier Hedblom.

Les også: Politiet somler med nye pass

Selv om man ikke har tilgang til disse opplysningene er krypteringen lett å knekke. Ifølge et nederlandsk forskerteam tar det mellom tre og 20 timer.

Hedblom har følgende råd for hvordan man kan beskytte sine pass:

- For eksempel kan du pakke passet inn i folie. Men fremfor alt er det viktig at folk tenker seg om og tenker på hvordan de oppbevarer passet og hvem de gir det til.

Les mer om sikkerhet i vårt Kunnskapssenter