Microsoft og Apple vant storauksjon

Microsoft og Apple vant storauksjon

Patentlageret til Nortel solgt til høystbydende for 24 milliarder kroner.

Den tidligere nettverkskjempen Nortel fortsetter å selge unna immaterielle rettigheter fra konkurslageret. Siste rest av patenter og patentsøknader gikk under hammeren til et konsortium der Microsoft og Apple er største aktører. Salgssummen var drøyt 4,5 milliarder dollar, rundt 24 milliarder kroner.

Store verdier i rettigheter

Etter at Nortel, en av avleggerne etter Graham Bell, gikk overende in 2009 har konkursboet vært travelt opptatt med å selge unna alt av verdier. Litt overraskende for selskapet selv har patenter og andre immaterielle rettigheter hatt uvanlig stor verdi. Blant annet solgte konkursboet unna ip-nummer til Microsoft for flere millioner.

Les mer: Microsoft handler IPv4-adresser

Årsaken for kjøp av rettigheter har også vært interessante. Google kjøpte blant annet noen patenter for å redusere mengden mulige søksmål basert på at de brukte patenter noen andre eide.

Denne gangen måtte Google se seg slått. De bød 4,8 milliarder kroner for disse patentene i april. De gikk for fem ganger prisen.

Les mer: Google vil kjøpe dyre Nortel-patenter

- Det var et konsortium med deltakerne Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, Research In Motion og Sony som vant auksjonen. Salget omfatter mer enn 6.000 patenter innen trådløse nett, 4G, datanettverk, optiske patenter, tale, Internett, tjenestelevering, halvledere og annet, sa Nortel i en erklæring i går kveld, norsk tid, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Vekstmuligheter i mengder

Deltakerne puttet varierende bidrag i potten. Ericsson la inn 1,8 milliarder, mens RIM skjøt inn 4,1 milliarder.

Tidligere har Ericsson kjøpt CDMA-patenter fra Nortel for 5,5 milliarder, mens Avaya ble en stor nettverksleverandør med å betale 5 milliarder for datanettverksdivisjonen til Nortel. Genband i Texas ble en internasjonal nettverksaktør med seks ganger så mange ansatte etter at de kjøpte operatørteknologien til tale over Internett (VoIP) og applikasjonsdivisjonen.

Google lå egentlig an til å få patentavtalen, før konkursboet fant ut at de kunne prøve en auksjon der budet fra Google dannet gulvet. Det var et valg som lønte seg.

Les om:

Telekom