DYRT: Telias eventyr i Usbekistan blir mer og mer kostbart. Illustrasjon: Telia Company

Milliardbot for Telia

Korrupsjonssaken i Usbekistan kan koste telegiganten nye 11,5 milliarder kroner.

- Det er et veldig høyt beløp.

Slik oppsummerte konsernsjef Johan Dennelind kravet fra nederlandske og nordamerikanske konkurransemyndigheter overfor Svenska Dagbladet.

De ilegger selskapet en bot på 1,4 milliarder USD for brudd på korrupsjonsreglene i samband med oppstarten av virksomhet i Usbekistan fra 2007.

Langt fra endelig konklusjon

Konsernlederne i Telia har sittet i møter siden kravet ble kjent onsdag kveld. Det skal være i form av et utkast til en forliksavtale, der alternativet er en mer tidkrevende og ressurskrevende juridisk prosess der sluttresultatet kan bli enda mer kostbart, med eller uten advokatutgifter.

Det er ikke klart hvor stort forhandlingsrom Telia har for å endre avtalen og forlikssummen.

- VI har sagt at etterforskingen pågår i to år nå. Vi sier fortsatt at vi ikke vil spekulere over hva utfallet blir, sier Dennelind.

Både for Telia og analytikerne Svenska Dagbladet har snakket med er det klart at man ventet en streng reaksjon. Men at det skulle på nivå med titalls milliarder er veldig overraskende for alle.

Også Vimpelcom

Sakens kjerne er ulike typer korrupsjon som skal ha kommet til den daværende presidentfamilien i den sentralasiatiske republikken Usbekistan. Målet var å få drive telekom-virksomhet i landet, og andre selskaper implisert var Vimpelcom og MTS.

Ytelsene skal til sammen ha utgjort rundt én milliard dollar.

I tillegg til USA og Nederland driver svensk påtalemakt en egen vurdering av kriminalitet foretatt av enkeltpersoner i denne saken. I tillegg foregår etterforsking i Norge, Sveits og Frankrike. Midler som antas er innblandet i de forskjellige transaksjonene er frosset i konti plassert i så forskjellige land som Sveits, Sverige, Belgia, Irland og Luxemburg.

 For å gjøre det hele enda mer uforståelig er det langt fra klart på hvilket juridisk grunnlag Nederland og USA mener at de har noe å straffe Telia for.

- Alle land har ulike forståelser for sin jurisdiksjon. USA har en sterkt ekstensiv tolking av sitt legale virkeområde. Det er argumenter for og imot en slik tolking, men dette er et av områdene vi skal diskutere, sier Dennelind.

Det er med andre ord langt unna at siste punktum er satt i denne saken.

Omfattende konsekvenser

Telenor var innblandet i samme sak i Usbekistan gjennom deleierskapet i Vimpelcom. Denne uka ble det kjent av Telenor er på vei ut av Vimpelcom for godt.

I motsetning til Telia har ikke denne saken ført til at Telenor trekker forretningsdriften sin ut av andre regioner enn Norden og Europa.

Situasjonen i den dobbelt landinnelåste republikken Usbekistan er for øyeblikket uklart etter at den autoritære president Islam Karimov avled i starten av september etter 25 år ved makten. Hans datter skal ha vært den begunstigete mottaker i telekomskandalen.