Milliardkrav spolerer Telenors påske

Milliardkrav spolerer Telenors påske

En norsk namsmann har levert et krav på 11 milliarder kroner til Telenor. - Ubehagelig, sier Dag Melgaard i selskapet.

Den russiske hodepinen er langt fra over for Telenor. Fredag ble selskapet offisielt forkynt et krav om å betale 1,7 milliarder dollar, eller rundt 11 milliarder kroner, til Farimex Products. Kravet er overlevert av en namsmann fra Asker og Bærum Tingsrett. Telenor har nå fem dager på å betale beløpet frivillig.

- Vi akter ikke å innfri et så uhyrlig krav basert på en ulovlig russisk rettskjennelse som vi har anket, sier Jan Edvard Thygesen, konserndirektør og leder av Telenors virksomheter i Sentral- og Østeuropa, i en pressemelding.

Summen er i seg selv ingen overraskelse for Telenor.

- Nei, dette har vi visst helt siden dommen falt, sier pressetalsmann Dag Melgaard til Computerworld.

LES OGSÅ:

Arrest i aksjer

Kravet er et resultat av en rettslig kjennelse i Omsk i Sibir den 20. februar i år som holdt Telenor ansvarlig for et påstått tap på 1,7 milliarder dollar for å skulle ha forsinket Vimpelcoms adgang til det ukrainske mobilmarkedet.

Retten ga Farimex, et selskap registrert på De Britiske Jomfruøyene og som skal ha en 0,002 prosent andel i Vimpelcom, tillatelse til å kreve inn beløpet. Etter å ha tatt arrest i Telenors Vimpelcom-aksjer uten forvarsel er kravet oversendt norske myndigheter med hjelp av det norske advokatfirmaet Wikborg Rein

- Vi har fem dager til å betale frivillig, noe vi ikke vil gjøre. Hva som skjer videre er uoversiktlig. Det er usikkert hvor lenge vi har igjen, det er avhengig av hva de russiske myndighetene gjør.

Telenor mener at kravet er fullstendig grunnløst. Det er satt fram som følge av at et obskurt selskap på De Britiske Jomfruøyene med en eneste ansatt og direktør som ingen ennå har sett, har misbrukt sibirske domstoler.

- Dette er en beslutning som er fremkommet av et russisk domsapparat i Sibir, som ikke er kjent for å være veldig seriøst, sier Melgaard.

Ubehagelig

Følgene for Telenor kan være ganske dramatiske. Saken er ikke en del av internasjonal rett, og i utgangspunktet kan Telenors verdier i Vimpelcom tas uten at noen kan gjøre noe med det.

- Vår frykt er at noen skal finne på å tvangsselge aksjene i Vimpelcom for å få inn pengene. Skulle det skjer, vil vi betrakte det som ran ved høylys dag, sier Melgaard.

Nå håper Telenor at noen i Russland vil stoppe saken for rettferdighetens skyld.

- Det er et berettiget trekk å selge våre aksjer, men det er ikke rettferdig. Vi håper det har blitt mer rettferdige tilstander enn som så, og at tvangssalget ikke gjennomføres, sier Melgaard.

Men stemningen i telenor er ikke rolig.

- Nei, dette er veldig ubehagelig, sier Melgaard.

LES OGSÅ:

Anket

Umiddelbart etter kjennelsen i Omsk anket Telenor avgjørelsen til retten i Tyumen i Vest-Sibir. Ankesaken er berammet til 26. mai. En anmodning om oppsettende virkning ble avslått av retten i Tyumen. Denne beslutning har Telenor anket, en anke som vil bli behandlet i Tyumen 28. april.

- Telenor har aldri påført VimpelCom noe tap og har trofast støttet selskapet helt siden vi gikk inn med investeringer i VimpelCom i 1998, forklarer Thygesen i pressemeldingen.

- På den tiden var VimpelCom nesten konkurs med bare 130.000 abonnenter. I dag har VimpelCom nærmere 60 millioner abonnenter og vi tar noe av æren for å ha bidratt betydelig til denne suksessen. Det eneste tapet som er påført VimpelCom i URS WellCom-saken er kjøpet i seg selv, som tross våre protester ble gjennomført til en pris av 231 millioner USD. Siden kjøpet er ytterligere 600 millioner USD blitt pløyd inn i selskapet, med resultat at selskapet nå bare har en markedsandel på 3,4 prosent og vel to millioner abonnenter. Dette var nøyaktig hvorfor vi var motstandere av kjøpet.

Les om:

Telekom