Foto: Telenor Norge

INGEN REDUNDANS: Den nye sjøkabelen mellom Bodø og Røst ble ilandført her sist sommer, men ennå ikke satt i drift over alt. Foto: Telenor

Mobilutfallet som ikke skulle skje

Med støtte fra Nkom har Telenor lagt en ny sjøkabel fra Bodø til Røst for å bedre sikkerheten i Lofoten. Den ble koblet opp i juli i år. Det hjalp lite når Urd slo til natt til tirsdag.

- Dessverre er mange mobilabonnenter i Moskenes, Værøy, Røst og Flakstad fortsatt uten mobilforbindelse. Bruddet er ikke i kabelen fra Bodø, men i vår kabel i Nattstraumen ved Leknes. Vi hadde ennå ikke rukket å koble opp mer enn en basestasjon på Røst til den nye direktekabelen mellom Røst og Bodø. Hadde dette bruddet skjedd noen måneder senere, ville vi ikke hatt de problemene vi nå har, opplyser dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen onsdag morgen.

Han kan ikke si når man nå får utbedret bruddet eller koblet opp en reserveløsning via Lofotkrafts fiber i området.  De fire øyene ytterst i Lofoten har lenge hatt fiberforbindelse via Lofotkraft og derfor hadde mange av beboerne fortsatt internett.

- Vårt kabelskip er på vei, men det blåser fortsatt sterk kuling i området så jeg kan ikke nå si når folk får mobilløsningen igjen. Jeg var mer optimistisk tirsdag kveld enn nå onsdag, sier Bjørn Amundsen som poengterer at han ikke får oppslag om at titusener av mobilkunder er uten mobildekning. Det er 26 basestasjoner i Nordland og 19 i Hordaland som per onsdag morgen er ute av drift.

13. januar i fjor fikk mobilkundene i flere av de øyene som nå er berørt et langvarig brudd da en kabel ble kuttet. Det er nettopp fordi Lofoten har vært ille utsatt ved fiberbrudd myndighetene støttet Telenors nye kabel fra Bodø til Røst for å bedre sikkerheten.

Luftfartsverket har planer om å fjernstyre flytårnene på Værøy og Røst. Også i den forbindelse er en redundant forbindelse særdeles viktig. Bruddet nå kom nok ikke beleilig i så måte.

Redundans skulle vært på plass

På basis av en pressemelding fra Telenor skrev vi 1. august:

"Nå får Lofoten sikrere nett etter at Telenor har lagt en ny fiberoptisk sjøkabel fra Bodø til Røst.Kabalen er 109 kilometer lang og veier ca. 200 tonn. Det er en av de lengste sjøkablene i Norge. Den nye kabelen skal senere i sommer skjøtes sammen med Lofotkrafts kabel som går inn til Lofothalvøya. Dette sikrer den viktige infrastrukturen i området. Lofotkrafts kabel inneholder både strøm og fiber."

Det er nå åpenbart at den sammenskjøtingen som skulle skje «senere i sommer» ennå ikke har skjedd unntatt på en basestasjon slik at kundene automatisk kunne rutes om. Det viser seg nå at det arbeidet er planlagt ferdig 31. mai 2017.

Telekom