Nå kommer private mobilsendere

Nå kommer private mobilsendere

Femtoceller fra Telenor og Network Norway skal sikre god dekning innendørs.

Network Norway skal være den første i Norden som tilbyr femtoceller til sine kunder, under produktnavnet "Full Dekning".

En femtocelle er en liten boks, koblet opp mot internett, som fungerer som en privat basestasjon. Ved å installere en slik innendørs, kan man dermed unngå dekningsproblemene som ofte oppstår i store betongbygg.

- Teleindustrien har i flere år ignorert problemene med innendørsdekning, sier konsernsjef i Network Norway, Arild Hustad, i en pressemelding.

"Først i verden"

Ifølge analytikerne i Informa og Femto Forum var det i slutten av fjoråret 18 teleoperatører med femtocelle-tilbud, mens 30 andre skulle lansere tjenester i nærmeste fremtid. Network Norway mener samtidig at de er først i verden med et bedriftstilbud på femtoceller.

Norske pilot-bedrifter har den siste tiden prøvd ut tilbudet. Dette har vært kunder som tidligere har klaget på dårlig dekning; noe som skal være langt fra uvanlig for Network Norway.

- Basert på de erfaringene vi har fått gjennom prøveperioden, vet vi at femtocelle-teknologien støtter vår rendyrkede mobile plattform. Det at to tredjedeler av kundene som deltok i pilotfasen ikke ville levere tilbake sine femtoceller ser vi som en klar indikasjon på at teknologien gir oss et forretningsfortrinn, sier strategidirektør Tom Guldberg i Network Norway.

Ifølge selskapets nettsider koster tjenesten 99 kroner i måneden per sender, og forutsetter to års binding.

Telenor snart på banen

Network Norway er kanskje først, men blir slett ikke alene. Telenor forteller Computerworld at også de har store planer for femtoceller.

- Vi kommer med femtoceller, ja. Men vi skal vente litt før vi forteller hva vi konkret skal levere, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

Dermed vil han heller ikke ut med når tilbudet kommer. Men det skal være realistisk at Telenor lanserer i løpet av året.

- Det å ha god innendørsdekning er viktig for mange, og en utfordring. Derfor må man se på hvilke løsninger som er mest effektive, og femtoceller er et godt alternativ, fortsetter Krokan.

Netcom bygger heller nett

Hos Netcom er tonen en annen. De skal ha testet teknologien i Øst-Europa, og på den måten blitt kjent med produktet.

Men noe tilbud på det norske markedet vil ikke komme med det første.

- Vi har foreløpig ingen konkrete planer. Nå skal vi først og fremst fornye nettet vårt for én milliard kroner, forteller kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus til Computerworld.

- Dere er ikke redd for at et fornyet nett ikke vil være nok for å sikre dekningen i store betongbygg?

- Jeg synes Network Norways problemstilling blir litt for enkel. Når man har en bedriftsavtale vil det alltid være dekningsmålinger, og utbedringer om det trengs.

Les om:

Telekom