Nerdene sprenger mobilnettet

Nerdene sprenger mobilnettet

Hastighetene for mobilt bredbånd må strupes på grunn av storbrukerne. Og problemet ser ut til å vedvare.

Da Netcom nylig lanserte sine nye abonnementer for mobilt bredbånd, gjorde de det klart at man ikke kan bruke det nøyaktig som man vil.

De tre forskjellige abonnementene har tre grenser for hvor mye man kan laste ned, før Netcom begynner å senke hastigheten på dataoverføringen til maks 200 kbit/s. For det billigste gjelder en grense på én gigabye, det dyreste fire gigabyte.

Også Telenor har en slik ordning. Her strupes hastigheten ned til 100 kbit/s om du kommer over en fem gigabyte-grense, en grense som gjelder for alle abonomenter.

Ekstreme brukere

Grunnen er ifølge selskapene enkel: Noen få bruker svært mye av kapasiteten.

- To prosent av kundene våre står for 50 prosent av trafikken, forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Og med mobilt bredbånd må man dele broderlig på kapasiteten fra basestasjonene. Det er ikke mulig for operatørene per i dag å tilby alle kunder full hastighet alltid.

- Da sier det seg selv at vi ikke kan ha noe som er bra for to prosent, og dårlig for 98 prosent, sier Amundsen.

Kapasitet og teknologi

Hverken Telenor eller Netcom vil kalle det hele et problem. De fastholder at for de aller fleste vil grensene som er i dag holde for vanlig bruk, som nettlesing og epost. Det er først når man begynner å laste ned store filer og streame film og musikk at grensene nås, mener de to selskapene.

- Men det er jo tydeligvis et kapasitetsproblem om dere tvinges til å begrense hastigheter?

- Jeg vil ikke si at det er et problem. Det som er saken, er at ytterst få ekstrembrukere tar brorparten av kapasiteten fra flertallet, fastholder kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom.

- Hvor lenge tror du dere må operere med slike grenser?

- Hvordan det utvikler seg, henger sammen med utvikling på kapasitet og teknologi. Når vi skal innføre LTE ("4G") i 2010 vil det kreve mer kapasitet, og pipene vil bli større, sier Vederhus.

Men problemet kan fortsette, fordi folk "bruker mobilt bredbånd feil". Les videre på neste side!

Les om:

Telekom