Netcom og Chess-styreleder går av

Netcom og Chess-styreleder går av

Mister toppstilling i Teliasonera etter mistanke om korrupsjon og hvitvasking.

Tero Kivsaari må forlate konsernledelsen i Teliasonera og også gå av som styreleder i Chess og Netcom her til lands etter mistanker om hvitvasking og korrupsjon, skriver Dagens Næringsliv.

Svensk politi har etterforsket Teliasonera i et års tid, med særlig fokus på avtaler selskapet har fått i boks i Usbekistan. Kivsaari var øverste sjef for Telias Eurasia-divisjon da disse avtalene ble inngått.

Teliasonera-sjef Johan Dennelind mener de kritiserte investeringene gjør det umulig for Kivsaari å beholde ekstern og intern autoritet for Teliasoneras største forretningsområde. Han får imidlertid fortsette i andre oppgaver i selskapet, selv om han må forlate sin nåværende konsernlederstilling for «Mobility Services». Sverker Hannevald overtar som konstituert sjef for nevnte divisjon, en divisjon som også omfatter Teliasoneras norske mobilvirksomheter Netcom og Chess.

Fristen for påtalebeslutning etter den svenske etterforskningsrunden er satt til januar 2014. Teliasonera fikk (i likhet med delvis Telenor-eide Vimpelcom) innpass og lisenser i Usbekistan via postboksselskapet Takilant, som svensk politi mistenker kontrollers av Gulnara Karimova, datteren til Usbekistan mangeårige diktator, skriver DN.

Telekom