Netcom og Telenor får bygge LTE

Netcom og Telenor får bygge LTE

Både Netcom og Telenor er tildelt landsdekkende frekvenser for LTE - mobilt bredbånd i fiberklassen.

Post- og teletilsynets frekvensauksjon i 2,6 GHz-båndet ble avsluttet tirsdag, etter syv dager med budgivning. Netcom, Telenor og Craig Wireless Systems forsynte seg grovest i frekvensspekteret, hvor vinnerbudene totalt beløp seg til over 228 millioner kroner. Også Hafslund Telekom og Arctic Wireless sikret seg enkelte frekvenser i 2,6 GHz-båndet som er anbefalt av standardiseringsorganet 3GPP, mens Inquam Broadband fikk tilslaget på 2010-2025 MHz-frekvensen som blant annet kan anvendes til nomadisk og mobilt bredbånd.

Spektrumstillatelsene er teknologi- og tjenestenøytrale, men Netcom har allerede varslet at de vil bruke frekvensene til Long Term Evolution (LTE). LTE er kalt neste generasjons mobilnett, og gir økte dataoverføringshastigheter og mobilt bredbånd i fiberklassen.

- For kunden betyr dette mobilt bredbånd med nedlastningshastigheter opp til 100 Mbit i sekundet. Det er i prinsippet fiberklasse, og kan erstatte tradisjonelt bredbånd slik vi kjenner det i dag, sier August Baumann, administrerende direktør i Netcom, i en pressemelding.

LES MER OM LTE: Mobilnett med fiberfart

På samme måte som overgangen fra GSM til 3G og HSDPA (Turbo 3G) skal stå for et teknologiskifte med tjenester som mobil tv, videotelefoni og ekte bredbånd på mobilen, vil LTE representere ytterligere muligheter i en stadig mer mobil verden.

Innføring av LTE medfører bygging av et nytt mobilnett, på linje med overgangen fra GSM til 3G, men Netcom har ingen snarlige planer om å starte byggingen.

- Å bygge et nytt mobilnett er ikke gjort på én dag. Netcom har nå fullt fokus på å fullføre Turbo 3G-utbyggingen, der vi skal ha over 80 prosent befolkningsdekning i 2008. Så skal vi se fremover, der neste generasjons mobilnett er en viktig del av planene, sier Baumann.

Les om:

Telekom