Netcom vil bli først i verden med 4G

Netcom vil bli først i verden med 4G

Skal stå klart i Oslo i 2010, men vil de bli først?

Netcom lanserer seg i dag som den første med 4G høyhastighets mobilnettverk i verden. Eieren Teliasonera bygger ut i Stockholm, mens Netcom vil være først i Oslo i 2010.

- Utbyggingen av 4G i Oslo gir utrykk for vårt ønske om å være en drivkraft i utviklingen av den mobile fremtiden. Samtidig er det viktig for NetCom å fortsette arbeidet med økt kapasitet, dekning og hastighet i Turbo 3G-nettet, mens videre utrulling av 4G ligger frem i tid, og avhenger av blant annet rammebetingelser og regulatorisk retning, sier NetComs administrerende direktør August Baumann i en pressemelding.

Netcoms kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus utdyper hva sjefen mener med regulatorisk retning:

- Det er snakk om termineringsprisene. Det påvirker Netcoms evne til å investere, sier Vederhus til Computerworld.

LES OGSÅ: Telegigantene krever lik behandling

Han gir dermed et spark til norske myndigheters politikk. Netcom har følt seg urettferdig behandlet i forhold til de prisene som de tvinges til å holde ovenfor andre operatører i nettet.

Telenor tett på?

Selv om Netcom mener de vil være først med 4G i verden, er det ikke dermed sagt at det blir slik. Telenor jobber også med 4G, og vil ikke bli vippet av pinnen.

- Telenor har en ledende posisjon innen mobilt bredbånd. Den har vi tatt, og den skal vi beholde. Det at Netcom sier de skal komme med 4G i 2010 tar vi med ro, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Han vil ikke ut med når Telenor kommer med 4G, men det er åpenbart at det er et satsingsområde for selskapet.

Likevel har Netcom slått Telenor på målstreken tidligere, første gang ved innføringen av GSM. I 1991 lanserte Netcom mobilsystemet én måned før Telenor.

LES OGSÅ: - Norden slår verden med 4G

Øyvind Vederhus vil ikke ut med hvor mye det vil koste å bruke nettet. De tar sikte på å bygge ut i resten av landet etter hvert.

Kinesisk leverandør

4G-systemet skal baseres på Long Term Evolution (LTE) og System Architecture Evolution (SAE) kjernenettverksteknologi.

Overføringshastigheten er teoretisk opp til 100 Mbps, men den blir ikke så høy. Fordi nettet er delt, vil det bli mye mindre.

- Men selv om det skulle bli en tidel av hastigheten, er det veldig bra, sier Vederhus.

Turbo 3G har i dag en hastighet opp til 7,2 Mbps.

LES OGSÅ: Auksjonerer bort frekvensansvaret

Telekom