Nextnet lanserer 4G i Østfold

Nextnet lanserer 4G i Østfold

Inn i kampen om mobilt bredbånd med Wimax i Fredrikstad og Sarpsborg.

Selskapet Nextnet har ikke vært overrepresentert i norsk it-presse, og for så vidt ikke norsk presse generelt. Men fremover vil man nok høre mer fra dette Hafslund-eide selskapet, når de nå lanserer mobilt 4G trådløsnett basert på Wimax i Sarpsborg og Fredrikstad.

- Vi ønsket å ta de mindre byene. Dette er byer som ikke vil få 4G fra de andre to store selskapene på lenge, så vi håper å kunne bli et alternativ, sier Trond Nedregård, daglig leder i Nextnet, til Computerworld.

- Rotterace

Ifølge presseskrivet er Nextnet ledende på trådløst bredbånd og har ti års erfaring på området. Selskapet har per dags dato 8500 kunder på kunder på stasjonært trådløst bedbånd. I første omgang får 750 kunder per by, 1500 til sammen, muligheten til å tegne abonnementet Nextnet har valgt å kalle Banzai.

- Hva er ambisjonene videre? Skal dere bli landsdekkende, eller holde dere til Østfold?

- Hafslund kjøpte i 2007 lisenser til 2,6 gHz-båndet. Det er landsdekkende lisenser, så vi har ambisjoner om å bli landsdekkende, forklarer Nedregård.

- Hva er tidsperspektivet for videre utbygging?

- Vi får se på tidsperspektivet, nå gjør vi dette først. Men det er helt klart at det vil bli et rotterace de neste tre til fem årene mellom oss og konkurrentene.

Vil ikke «råselge»

For å sikre at kundene får optimale hastigheter, som i praksis blir rundt 10 megabit per sekund – og i teorien opp mot 100 Mbps, er det først 1500 personer som får tilgang. Nextnet ønsker å unngå overbelastning som «oppleves negativt for kundene», men legger ikke skjul på at de har planer om å utvide kapasiteten fortløpende.

- Det er 1500 i første omgang, vi vil ikke råselge. Men det vil utvides i takt med etterspørsel, sier den daglige lederen.

Å slippe på for mange brukere kan i 4G-systemene få konsekvenser for hastigheten.

- Vi vil derfor ha en kontrollert vekst, forklarer Nedregård.

Med abonnementet følger en mobil 4G-ruter som kan håndtere opptil fem samtidige brukere. Interesserte kunder kan bestille abonnement på Banzai.no. Prisen er hyggelige 299 kroner per måned, med ett års binding og en mobil ruter til 1 krone.

Netcom på banen i Oslo og omegn

Fra før har Netcom startet LTE-basert utbygging i Oslo og omegn, med samme hastighetsløfter som Nextnet. Se dekningskartet til Netcom her (Velg tjeneste: DATA). Netcom tilbud koster 350 kroner i måneden.

- Innen 2010 skal vi være ferdig med det vi har sagt vi skal bli ferdig med, de fire største byene i Norge. Det vil si at Bergen, Trondheim og Stavanger kommer opp på 4G om ikke så lenge, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom.

- Dere får nå konkurranse fra Nextnet i Saprsborg og Fredrikstad, lar du deg skremme?

- Det høres spenennde ut. Det er bra flere satser på høyhastighetsbredbånd i Norge. Men jeg blir ikke skremt, vi har selv høye ambisjoner for utbygging for å si det sånn.

- Så dere har konkrete planer om å bygge ut i Sarpsborg og Fredrikstad?

- Det kan meget hende, sier en hemmelighetsfull Vederhus.

Telenor i rute

Telenor viser på sin side til sine tidligere uttalelser om at de kommer med LTE-basert 4G i 2012.

- Jeg vil være presis på at det er LTE det er snakk om, presiserer dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

- Hvor vi kommer og i hvilket omfang har vi foreløpig ikke gått ut med.

- Så dere har ingen planer om hvilke byer som blir først ut?

- Ikke som vi ønsker å gå ut med på nåværende tidspunkt.

Mobil Wimax og 3G LTE (Long Term Evolution) omtales gjerne som 4G i praktisk tale og i markedsføringsøyemed, selv om de to teknologiene i henhold til teknologiske definisjoner ikke helt når opp til kravene som stilles.

Les om:

Telekom