Nødnettet strekker ennå ikke til

Nødnettet strekker ennå ikke til

Dekningen dårligere enn antatt, og flere må vente med bruken.

Testingen av det nye nødnettet startet forrige uke.

Å bygge den nye sambandsløsningen, som skal koble sammen brann, ambulanse og politi, skulle koste 3,6 milliarder kroner. Men som vi har meldt tidligere, kan sluttsummen komme opp i 7,7 milliarder kroner. Prosjektet er flere år forsinket, og har vært hjemsøkt av diverse problemer.

Testingen forrige uke gjør ikke saken noen bedre. Ifølge VG Nett gikk det hele langt fra smurt.

Må vente

- Vi har hatt utfordringer rundt testingen av nettet og et titall basestasjoner. Vi må bare akseptere at vi får noen områder der dekningen ikke er 100 prosent fra dag én, sier direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon til nettavisen.

Den dårlige dekningen fører til at nettet ennå ikke kan brukes der hvor det var planlagt. Det stilles nemlig høye krav til dekningen, som seg hør og bør for et nett som skal varsle om branner, vold og ulykker.

Østfold og Follo kan bruke nettet rundt nyttår. Andre må vente.

Oppgitte brukere

- Jeg er veldig oppgitt, sier avdelingssjef Ragnar Kvennodd for kommunikasjon og 110-sentralen ved Brann- og redningsetaten i Oslo til VG Nett.

Nå spør man seg selv om teknologien er for dårlig.

- Vi ser ingen ende på nødnettet enda. Vi ble lovet at det var oppe i fjor, vi ble lovet at det var oppe i år, men personlig har jeg ikke tro på at vi har noe nødnett i Oslo før i 2010.

Telekom