Nokia følger deg overalt

Nokia følger deg overalt

I krystallkulen ser Nokia for seg at posisjonering innendørs blir killer-app. Norske Qt bidrar til dette.

Kontekst, eller sammenheng, er kjernen i strategien Nokia nå legger. Bruken av informasjon levert deg via en digital terminal vil være knyttet til hva du gjør eller er på vei til: Kanskje forsøker du å finne en restaurant i en fremmed by, med visse kriterier (kvalitet og type), eller hvor dine venner er geografisk nærmest – og organisere et treff på et passe sted, koordinert mellom alle.

Nokia snakker mye om Ovi. Dette er ikke en ny tjeneste, men et rammeverk, hvor alt Nokia tilbyr av produkter og løsninger skal eksistere. Slik skal kunder få egne profiler på nett, og partnere og utviklere skal få egne programmeringsgrensesnitt (api-er) for å plugge egne tjenester inn i rammeverket. Brukerne kan også se fram til sosiale samfunn for spill under N-gage-miljøet, musikk eller lagringsløsninger.

Finn frem innendørs

En av flere strategier som både er spennende og sikkert nok skremmende for personverninteresserte, er at Nokia utvider og konkretiserer navigasjon til også å inkludere innendørs navigasjon.

-- Grunnen er veldig enkel, folk flest tilbringer mesteparten av tiden innendørs, sier Marion Hermersdorf fra Nokia Research Center.

-- Lokaliseringstjenester vokser fram som følge av støtten for gps-posisjonering i flere og flere enheter. Men dette fungerer dårlig innendørs, og Nokia vil bruke små enheter, enten som en del av en mobiltelefon eller som løse enheter. Også trådløse nettverk kan enkelt tas i bruk for lokaliseringstjenester når wlan-klienter er i den mobile enheten.

Nokia baserer denne strategien på tall som viser at folk bruker 80 til 90 prosent av tiden innendørs, to av tre mobiltelefonsamtaler og 80 prosent av datasamband har opphav innendørs.

Ut fra dette argumenterer Nokia for åpenbare og nye tjenester basert på innendørs lokalisering. Det kan være å få tak i katten eller bikkja, finne bilen på parkeringsplassen, melk i kolonialen eller nærmeste skriver i kontormiljøet. Nokia deler dette i tre segmenter – produktsøk, sosiale nettverkssøk og profesjonell jobbsituasjon.

Betatesting av et eget programmeringsmiljø ligger klart for lansering, etter at dette er testet av Nokia i førti av deres egne bygg kloden rundt. I tillegg har de kartlagt kjøpesentre, flyplasser og universiteter slik at de kan fungere i kartapplikasjoner for denne løsningen.

Qt utgjør basis

Qt Software, tidligere kjent som Trolltech, spiller en viktig rolle for Nokia framover. Versjon 4.4 av Qt har nylig kommet og blitt godt mottatt. For å møte kryssplattformstrategien til Nokia kan Qt levere et utviklermiljø som fungerer for alle disse plattformene. Tanken er å videreføre et programmeringsmiljø som gjør at applikasjoner kan kjøres i flere typer operativsystemer, inkludert alle Nokia tilbyr, Windows, Linux, og selvsagt på web.

-- Konvergensen mellom pc, internett og mobiltelefoner skyter fart, sier Sebastian Nyström, direktør i Qt Software.

-- Det at vi opererer med åpen kildekode gjør at Qt blir enormt mye brukt. Vårt produkt er av verdensklasse, er kjent, enkelt for utviklerne og gir kort utviklingstid og særpreg av applikasjonene.

Qt understreker at deres strategi er å gjøre Qt enda enklere i bruk. De vil investere mer i utviklingen av produktene, og utvide tiilbudet for nye applikasjonsutviklere. KDE og åpen kildekode-miljøet kan se frem til å bli prioritert.

Les om:

Telekom