NWN forslår frekvenssamarbeid

NWN forslår frekvenssamarbeid

Tv-frekvenser går nå til mobilt bredbånd. Nwn med samarbeidsforslag.

790-862 MHz, frekvensene fra tv-tiden, skal nå gjøres klar til utdeling. Samferdselsdepartementet har en høring ute om temaet. Frekvensene er godt egnet til mobilt bredbånd utenfor sentrale strøk, påpeker statsråd Magnhild Meltveit Kleppa i en pressemelding.

- Et skikkelig kapasitetsløft for bredbånd i hele landet, sier Kleppa via meldingen, og legger til at folk i løpet av fire år vil oppleve en helt ny bredbåndshverdag.

Også spørsmål rundt 900 og 1800 MHz-frekvensene tas opp i høringen, særlig hvorvidt tideling av disse frekvensbåndene bør ses i sammenheng med 800 MHz-auksjonen til høsten.

De som måtte ha noe å si kan sende høring til 20. mai.

NWN med forslag

Network Norway (NWN) har et forslag, skriver Finansavisen. De vil samle frekvensene i et stort selskap for distriktene, et selskap de største operatørene skal eie sammen, altså for eksempel NWN, Telenor og Netcom.

- På denne måten kan vi eliminere alt tøvet og tvinge operatørene til å samarbeide om å levere supert mobilt bredbånd i distriktene, sier Tom Guldberg, direktør for samfunnskommunikasjon i NWN, til Finansavisen.

Han beskriver frekvensområdet som indrefileten av frekvenser.

- Med vår parallell til Rikstv, la oss kalle det Digital Dividende AS, betaler de tre lisenstakerne en tredjedel for etablering og drift av selskapet, sier NWN-sjef Arild Husstad til Finansavisen.

Ved å forutsette at de som deltar i auksjonen inngår i et konsortium som dekker distriktene, der leverandørene bundler sine frekvenser, ser NWN for seg at dekningen i distriktene kan få et løft.

- To fluer i en smekk

Kleppa har overfor Aftenposten antydet at de som får frekvensene samtidig kan få krav om 97 prosent dekningsgrad innen 2015. I så fall mener Husstad det er dobbelt smart å samle alle frekvenser for de 10 prosentene av befolkningen som bor mer spredt. Bånd under 1 GHz når fysisk lenger.

- Politikere slår da to fluer i én smekk – supert mobilt bredbånd til alle, og økt konkurranse siden alle operatørene får tilgang til å kjøpe roamingtjenester fra konsortiet, sier han til Finansavisen.

Han avviser at Telenor, Netcom og NWN i så fall har skaffet seg en gullgruve.

- Alle operatørene som ønsker det får tilgang til konkurransedyktige priser, sier han til Finansavisen.

Les om:

Telekom