Ny konkurranse i servermarkedet

Ny konkurranse i servermarkedet

Med oppkjøpet av IBMs Intel-serveravdeling blir Lenovo en fullblods konkurrent til HP og Fujitsu. - Vi undervurderer ikke Lenovo, sier Fujitsus teknologidirektør til Computerworld.

Hos HP og Fujitsu blir oppkjøpet Lenovo har gjort av de Intel-baserte serverne til IBM mottatt temmelig nøkternt. Begge konkurrentene er enige at det er kompetente nye eiere som nå skal drive denne server-avdelingen videre.

Undervurderer ikke

Dr Joseph Reger, it-strateg og teknologidirektør i Fujitsu Solutions ønsker en ny konkurrent velkommen.

LES OGSÅ:

Lenovo kjøper IBM-serveravdeling

- Lenovo er et kapabelt firma med flinke folk, og de har vist at de er i stand til å ta innkjøpt teknologi og utvikle den med et eget særpreg. Vi undervurderer ikke Lenovo som aktør i dag, og akter ikke å undervurdere dem når vi møter dem i server-markedet.

Så langt Computerworld erfarer, var Fujitsu en av de andre aktuelle til å kjøpe denne IBM-pakken.

Ny server-design

Når det gjelder det som blir igjen av server-virksomhet i IBM, er ikke Reger veldig bekymret. Selv om Fujitsu har noen produkter som mætsjer dem, mener Reger at selskapet er i stand til å særmerke seg nok til å være et alternativ. Han tror uansett IBM vil konsentrere seg mest om å utvikle programvare og tjenestevirksomheten framover, siden marginene der er så mye bedre enn i maskinvare.

- For oss i Fujitsu er uansett x86-plattformen helt grunnleggende for vår server-virksomhet, og vi driver mye viktig utviklingsarbeid i Asia og i Europa. Vår serverteknologi er robust, men vi arbeider med framtidens servere som er tilpasset nettsky og tingenes internett. Der kan ikke dagens serverdesign brukes uten videre.

Reger røper at Fujitsu har et «Next Generation Server»-prosjekt som skal kombinere flere typer serverdesign for å møte en «alltid på»-teknologi.

- Store datasett fra som alltid må oppdateres og prosesseres kan ikke lastes ned og opp etter behov. Det må alltid være tilgjengelig for å gi fersk grunnlag for analyse og prediksjoner. Når vi fort snakker om datasett på flere terabyte, må servere lages annerledes for å takle dette. For eksempel gjennom at flere dedikerte servertyper integreres og framstår utad som én servertype, forklarer Reger.

Får to sultne konkurrenter

Hos markedsleder HP er partnersjef Espen Hjertø ikke veldig overrasket over nyheten.

- Det har vært kjent at forhandlingene har vært i gang lenge, så dette resultatet var vel ventet. For oss er dette spennende nyheter, og det er bra for kundene. Lenovo er flinke og dynamiske, og mange av folkene deres har bakgrunn fra HP. Så de vil vite hvordan de skal bygge en god forretning rundt maskinvare, poengterer Hjertø.

Hjertø er trygg på at HP vil kunne møte konkurransen og at dette bare skjerper selskapet.

- Vi har sett lite til IBM i server-markedet i det siste, men regner med at det blir en endring. Lenovo kommer nok til å legge inn et ekstra gir i sin innsats, men det kommer nok IBM til å gjøre også med den server-virksomheten de har igjen. For oss er det antagelig ikke snakk om å ha mistet en konkurrent, vi har egentlig fått to som begge vil være mer ivrige, sier Hjertø.

Skjerpet konkurranse på alle felt

Han ser for seg at IBM vil bli en sterkere konkurrent i det markedet som omhandler løsninger for håndtering av store datasett for lagring og analyse, «Big data». HP er også forberedt på mer aktivitet og konkurranse i programvare- og tjenestemarkedet.

- Vi ser også at den produktgruppen som er tett integrerte serverløsninger kommer til å blir viktige både for oss og IBM. Vi har hatt slike løsninger i flere år, men økte innsatsen og redesignet våre løsninger i fjor, sier Hjertø.

Det er snakk om løsninger som kan beskrives som integrerte datasenter i en boks, klargjort for nettskytjenestemodell og som i teorien kun skal trenge datakabler og strøm for å kunne tas i bruk. IBM introduserte sin Pure-variant i fjor, og dette var det eneste server-produktet de tjente penger på i fjor, ifølge kvartalstallene presentert denne uka.

Kompletterer tilbudet

Ny, stor serveraktør er altså Lenovo. Der er stemningen god.

- Dagens nyhet er veldig spennende og en ny milepæl i vekststrategien til Lenovo. Gjennom oppkjøpet imøtekommer vi et klart behov i markedet. Satsningen gjør oss bedre i stand til å gi kundene en enda mer komplett og integrert teknologiløsning. I tillegg bidrar oppkjøpet til ytterligere vekst og ønske om større markedsandeler i Norge, sier Anders Lersveen i Lenovo Norge i en melding fra selskapet.

Lenovo melder at 7500 ansatte i IBM vil bli tilbudt å bli med over til ny arbeidsgiver gjennom oppkjøpet. Det involverer ansatte i USA, Kina og Taiwan.

Dette kommer fram i en pressemelding sendt ut torsdag ettermiddag.

Intel via deres Norden-kontor i Stockholm har ingen kommentar til dette oppkjøpet.

Les om:

Telekom