Operatørene tjener godt på roaming

Skylder på utlandet mens de selv håver inn store penger.

Publisert Sist oppdatert

Det er allment kjent at det ikke er spesielt billig å sjekke epost på mobiltelefon i utlandet. Norsk mobilbransje har skyldt på at utenlandske nettverk er kravstore på pengeinnkrevingen. Men tall Dagens Næringsliv har hentet inn fra Post- og teletilsynet (PT) maler et litt annet bilde.

- Det er mulig de som påstår dette tror på det, mens de på økonomiavdelingen gnir seg i hendene, sier PT-direktør Torstein Olsen til DN.

5 kroner blir 25 kroner

Ifølge PTs tall beholder norske operatører nesten to tredjedeler av pengene generert av nordmenns mobilbruk i utlandet. Olsen er overrasket over at andelen er så stor. Tallene viser også at norske aktører har økt sin andel siden 2010, da andelen var litt over halvparten.

Han tror økningen kan skyldes nye EU-regler med makskrav. Nettverk i Europa kan maks kreve 4,8 kroner megabyten, mens opeartører som Onecall og Tele2 selger dem videre for henholdsvis 25 og 19 kroner.

Reiser du til USA kan operatørene håve inn enda mer. Telenor krever 90 kroner per megabyte pluss moms, omtrent tusen ganger høyere enn Telenor i snitt tjener per megabyte i det norske markedet. Med god surfehastighet kan det fort koste 3- 4000 i minuttet.

- Bør ned

Telenor vil ikke fortelle til DN.no hvor stor del av inntekene i USA de selv sitter igjen med. Selskaper sier det «varierer med land og operatører».

- Jeg tror prisene på data kommer til å gå ned på roaming, det er svaret jeg har, sier divisjonsdirektør for produkt og forretningsutvikling Bjørn Ivar Moen, til DN.

- Jeg konstaterer at prisforskjellen er stor og bør ned.

Telenor, Netcom og Tele2 mener egne påslag er lavere enn det de som bransje har rapportert til PT, men vil ikke si hvor mye de sitter igjen med. Ifølge PT er det ingen vesentlige forskjeller mellom operatørene. Telenor mener å ha funnet en mangel i egne rapporterte tall som kan redusere deres andel med rundt fem prosent.