Optisk krets kan gi terabithastighet

Optisk krets kan gi terabithastighet

Forskere har tatt frem en krets som kan lese en optisk overføring på hele 640 Gbps. Terabit Ethernet kan være innen rekkevidde.

Forskere fra Danmark og Australia har utviklet en denne kretsen som byr på høyere overføringshastigheter enn tidligere. Gjennombruddet dreier seg ikke om laserenden av forbindelsen for å øke hastigheten, men heller i mottaksenden hvor det kreves feilfri mottak for å skille de ulike bølgelengdene i høy hastighet.

Oppdagelsen kommer når 100 Gbps Ethernet er i sin spede begynnelse og forventes å bli mer og mer utbredt i løpet av de neste tre årene.

Den nye teknologien baserer seg på en såkalt waveguide som kun er 5 cm lang. Dette er en dramatisk reduksjon i forhold til konkurrerende teknologi som krever 50 meter av spesiell optisk fiber og som dessuten er ustabil.

Ifølge forskerne gjør størrelsen på deres waveguide det mulig å integrere den med andre komponenter for å lage raskere optiske kretser.

Den nye kretsen som er tatt frem av forskere fra Optical Society (OSA) og skal være svært effektiv til å lese multiplekssignaler i høye hastigheter. Multipleksteknologi benyttes for å pakke sammen en stor mengde overføringer på et lite område.

Det har vært en utfordring å dele disse signalene effektiv i mottakerenden, og i dagens 40 Gbps-nettverk brukes det fotodeteksjon for å lese av overføringen. Forskerne hevder også at denne teknologien kan håndtere terabithastighet, men det er uklart når det blir virkelighet.

Forskningen ledes av Leif K. Oxenløwe ved Technical University of Denmark og forskere ved Centre for Ultrahigh Bandwidth Devices for Optical Systems i Australia.

Les om: