- Oslo må få gratis wifi!

KOMMENTAR: Om OL skal arrangeres i Oslo i 2022, bør byen få gratis trådløsnett. Teleindustrien kommer til å rase, men turistene vil juble.

Publisert Sist oppdatert

København vil innføre det. Helsingborg innførte det i juni.

Poznan i Polen har hatt det i bykjernen siden EM i fotball i 2012, med fortsatt planer om videre utbygging.

I Marrakesh er det viet en egen park i midten av bykjernen til gratis trådløsnett, kalt Arsat Moulay Abdeslam Cyber Park. 14 it-selskaper, de fleste av dem av internasjonalt kaliber, var med på å bidra til konseptet under parkens oppussing i 2005.

Eksemplene på byer som byr sine gjester på gratis wifi, er mange.

Oslo kommune ønsker å arrangere Olympiske Leker (OL) i 2022. Oslos OL-direktør Eli Grimsby mener oppriktig at et OL i Oslo kan gi vekst i turisme-omsetningen på to prosent.

«Den samfunnsøkonomiske analysen for Oslo2022 beregner de prissatte samfunnsgevinstene av vinter-OL og Paralympics til om lag 12 milliarder kroner. I tillegg kommer en rekke ikke-prissatte effekter som ikke er tatt med i regnestykket,» står det i et dokument hos kommunens nettside.

Uten å ta stilling til hvorvidt Oslo faktisk bør arrangere OL, som er et omstridt tema, er det en annen debatt som bør reises. Den handler om trådløsnett i hovedstaden.

I juni i år kunne internasjonale medier rapportere at Oslo er den dyreste byen å bo i for en kveld. Det er Tripadvisors Tripindex som måler dette, målingen er basert på et par som overnatter på firestjerners hotell, et par drinker på byen, toretters middag med vin, og drosjetur til hotellet på 3,2 kilometer. Summen for dette blir 561 dollar i Oslo, anslår de, mens det for andreplassen, Zurich, kommer på 506 dollar.

Når man legger roaming-kostnader oppå det hele, blir det et voldsomt dyrt feriebudsjett for besøkende fra nasjoner som ikke har like god inntekt som oss. Derfor lanseres herved idéen: Hva om Oslo fikk en trådløs, gratis internettsone i sentrum? Noe lignende av hva Trondheim har via Trådløse Trondheim AS, bare fullstendig gratis for alle. Det må gjerne lanseres uavhengig av OL-debatten, men for OL-søknaden er det uansett en fin fjær i hatten, og anledningen er dessuten passende.

For turistene er verdien åpenbar. Rett nok finnes det hoteller og caféer her og der hvor de kan knote inn forretningens passord for å sjekke status på nettbanken sin. Men når de står i Frognerparken og lurer på hva som egentlig er historien bak Monolitten, på t-banestasjonen og lurer på om det er Linje 1 Frognerseteren som tar dem til Holmenkollen eller rett utenfor Stortinget og lurer på hvordan de skal komme seg tilbake til hotellet på Holbergplass, er det uten tvil en ekstremt hyggelig ekstratjeneste å tilby dem fra en forhåpentlig ambisiøs og fremtidsrettet by.

Ikke minst kan Oslos borgere selv dra nytte av det. Byens mindre økonomisk ressurssterke kan utnytte det. Eksempelvis en narkoman som lurer på hvilken helsestasjon han bør henvende seg til med gitte helseproblemer. Eller i en fattig familie, der bredbåndslinje rett hjem er uaktuelt fordi det knapt er penger til salt på brødet.

Telekombransjen vil nok helst ikke at det skal være slik. I København protesterer bransjeforeningen Telekommunikationsindustrien. Det er jo ikke rart, de frykter for inntektene.

Inntektene vil nok gå noe ned, men neppe mye. Med dagens datapakker tenker ikke de som har råd til normale abonnementer så mye over hva de bruker av data, før det kommer en tekstmelding mot slutten av måneden som sier at kvota er i ferd med å gå tom. Dessuten er det rimelig stor sikkerhet for at mobilnettet uansett vil ha langt bedre hastighet.

For det trenger ikke være ninjakjapt internett som tilbys i Oslo by. I Poznan, med omtrent like mange fastboende som Oslo, er det visse begrensninger. Du får maks én megabit. Du må registrere deg, sette passord, og bekrefte med tekstmelding at du er den du er. Du er oppkoblet i en time av gangen, men kan koble deg på så mye du vil i løpet av dagen. Kontoen forsvinner etter 30 dager. Andre steder, som Bologna, er det en tre timers daglig kvote.

Noen vil kanskje mene det er en bortkastet investering. Men turistene kommer til å smile bredt - og kanskje planlegge også neste ferietur til verdens dyreste by for en natt eller to. Det er rett og slett god service for dem som faktisk gidder å dra så langt nord på jordkloden. Og vi vil vel ikke være dårligere enn København?