Palestina mangler mobilfrekvenser

Palestina mangler mobilfrekvenser

Palestina og Israel krangler om mobilfrekvensene. Tony Blair skal være megler.

Wataniya Palestine hadde forventet å kunne starte opp sitt mobilselskap i juni, men blir stoppet ettersom Israel motvilje til å gi over frekvensen selskapet trenger, melder ITP.net.

Selskapet har får låne drøyt 540 millioner kroner når nettverket kommer i gang, og har nå bedt myndighetene i Palestina om å få tilbake de rundt 890 millionene de betalte til Tele- og informasjonsteknologidepartementet siden de ikke har fått dratt nytte av frekvensen.

Det er lite trolig at selskapet får pengene tilbake fra staten, Palestina opplever som andre finanskrise og er avhengig av internasjonal hjelp. Statsminister Salam Fayyad har fortalt at myndighetene så langt har lånt rundt 3,4 milliarder kroner v banker for åe betale sine sivile tjenestefolk.

På konferanse i Norge

I august i fjor ble Tony Blair utsendt for å forhandle frem en avtale mellom palestinske myndigheter og Israels kommunikasjonsdepartement for å få frigitt frekvensene.

Blair, som for tiden er på en hjelpekonferanse for Palestina her i Norge, forventes å starte forhandlinger på vegne av Wataniya for å få fatt på frekvensene.

Nati Schubert i Israels kommunikasjonsdepartement har fortalt Financial Times at de lover at frekvensene frigis så snart Palestinske myndigheter gir etter for enkelte krav fra mai-avtalen, men vil ikke røpe konkret hvilke krav det er snakk om.

Wataniya, med 170 ansatte og Quatari-seksapet Qtel i ryggen, har allerede bygd store deler av nettverket, som ifølge Arab Advisors analytiker Hadeel Sakkijha er klar til å starte opp. For øyeblikket kommer mobildekningen i Palestina fra Jawwal, mobilgrenen til Zain-kjøpte Paltel, som har 80 prosent av markedsandelen. De resterende 20 prosentene bruker israelske mobilnettverk.

- Vil slite innen to år

Jawwal-direktør Amar Aker har advart om at de nå kjører på et absolutt minimum av frekvenser. På Arab Advisors konferanse i Jordan forrige uke kunen han fortelle Commsmea at de begrensede frekvensene er et stadig tilbakevennende problem for Jawwal.

- I over ti år, og siden dag én, har vi bedt om å få økt antallet frekvenser, men Israel har aldri svart, sier han.

- Vi kjører på 4,8 gHz. 2.4 er dedikert til oss, og noen ganger deler vi det med partnere. Dette er en minimum av frekvenser en operatør kan leve på. Vi prøver å leve med det vi har, og forsøker å overkomme tekniske utfordringer, sier Aker.

Han advarer om at med mindre flere frekvenser frigis eller teknologiske løsninger gjør det mulig å skvise mer kapasitet ut av de som er, vil mobilnettverket møte alvorlige problemer innen to år.