Presser 100 Mbit/s ut av kobbernettet

Presser 100 Mbit/s ut av kobbernettet

Det svenske selskapet Upzide lover at de fleste snart skal kunne få 100 Mbit/s i kobbernettet.

Det er ikke alle som får fiber med det første, men svenskene i Upzide Labs utvikler en teknologi som de mener skal hjelpe majoriteten av bredbåndskundene til å få fiberfart.

Teknologien som gjør at kobbernettet kan henge med både fiber- og kabelnett kalles vektorisert vdsl (Very High Speed DSL), eller bare vdsl 3. Det er en videreutvikling av dagens vdsl2 og gjør at en kapasitet på 100 Mbit/s er mulig uten at du må bo like ved telesentralen.

- Med vektorisert vdsl kan 90 prosent av husholdingene i Europa få en kapasitet på over 100 Mbit/s. Dette forandrer hele bredbåndsbransjen, sier Mikael Isaksson i Upzide.

LES OGSÅ: Deling av bredbånd: Ingen bryr seg

Upzide er nok ikke alene om å utvikle denne teknologien, men selskapet ligger langt fremme, skriver Computer Sweden.

Forbedringene blir gjort mulig takket være at vdsl 3 tar bort forstyrrelsene som oppstår når man sender et signal i en kobbertråd og den lekker til andre nærliggende tråder i kobberkabelen.

Det høres enkelt ut, men er svært komplisert. Grunnen til at det ikke har vært gjort tidligere er at man ikke har kunnet produsere nok billige komponenter som kan gjøre beregningene som kreves.

Om alt går etter planen blir en standard klar neste år og Upzide står klar med de første produktene.

Neste skritt er å slå sammen flere kobberpar og bruke samme teknologi til å ta bort forstyrrelser i nettet. Om løsningen infrir gjenstår imidlertid å se.

LES OGSÅ: Telenor skal tilby skikkelig bredbånd

Les om:

Telekom