Rigmor Aasrud åpnet nytt flynett

Rigmor Aasrud åpnet nytt flynett

Fra og med i dag kan Norwegian-passasjerer få bredbånd på flyet.

I sin nyeste 737-800 åpnet Norwegian det de hevder er Europas første flyvende bredbånd. Etter at flyet passerte 10.000 fot fikk fornyingsminister Rigmor Aasrud æren av å flippe på-knappen.

- Det er en glede for meg å åpne internett ombord på et fly. Dette vil jeg bruke selv, og jeg tror også andre vil ha glede av dette, sier Aasrud.

Kollektiv hastighet

Rett nok har blant annet SAS hatt internett på fly før, men forretnings- og it-direktør i Norwegian, Hans-Petter Aanby, påpeker at det nå er snakk om helt andre hastigheter.

På jomfruflighten og i tidligere test-flighter klarer nettet opptil 8 megabit ned og 256 kilobit opp, på deling blant alle passasjerene.

Vi testet hastigheten via speedtest.net på en Windows-laptop, og i nedhatighet fikk vi mellom én og tre megabit. Opphastigheten var skuffende, mellom 0,01 og 0,06 megabit, men det skal til Norwegians forsvar sies at pressekorpset på flyet var ivrige med å laste opp bilder fra lufta som la en del press på den kollektive opphastigheten.

Flyet har en egen proxy-server som sørger for at statisk innhold hos populære sider som vg.no og facebook.com blir cachet lokalt, som også vil bidra til bedre trafikkflyt.

Foreløpig gratis

Foreløpig er flybredbåndet gratis, flyselskapet har ikke bestemt seg for hvorvidt de faktisk vil ta betalt eller hvor mye det i så fall skal koste.

Nettrafikken overføres via satellitt til en leverandør i Tyskland. Alle 737-800 fra Norwegian skal få montert utstyr som muliggjør nettsurfing, elleve innen i juni i år, totalt 21 fly iløpet av året.

For de som nå skulle håpe man snart kan ringe fra Norwegian-flighter, beklager. Men det vil komme en app som muliggjør sending og mottak av SMS.

Norwegian vil også tilby ip-telefoni og innføre underholdningssentre for passasjerene.

SAS kommer etter

Også SAS har sagt de vil lansere internett på fly i år, etter at de skrinla forrige nettilbud i 2007.

I første omgang skal tjenestene tilbys på ni B737-fly. Flyene går i innenrikstrafikk i Norge, samt på rutene fra Oslo og Stockholm til London, Frankfurt og Paris.

Les om:

Telekom