Rigmor Aasrud til India søndag

Rigmor Aasrud til India søndag

Fornyingsminister Rigmor Aasrud reiser til India søndag. Men IKT-Norge mener it-ministeren bør holde seg unna Telenor-saken.

Søndag reiser Fornyingsministeren Rigmor Aasrud med et lite reisefølge på tur til india og Singapore. Turen er ment til å oppdatere seg på den indiske it-industrien og offentlig sektor i Singapore.

Men i går sprakk Telenor-ballongen i India. Selskapets 21 telelisenser ble trukket og et av Norges største bedrifter risikerer en milliardtap uten like. Bare i går falt Telenor-aksjen med nesten fem prosent på børsen.

Det setter Aasruds reise i et annet perspektiv. Fra flere sider har den norske regjeringen fått oppfordringer å bistå Telenor med å redde sitt indiske eventyr. I avisene nevnes næringsminister Trond Giske som den mest utpekte kandidat å ta kontakt med indiske myndigheter. Men hvis Norges it-minister er likevel i landet, kan hun kansje også se på mulighetene å påvirke hendelsene?

Ikke avklart, ikke avklart ...

Computerworld ringer med Fornyings, administrasjons- og kirkedepartementet (Fad).

- Skal Rigmor Aasrud bruke turen til å se på Telenor-saken?

- Dette er ikke avklart, sier Ragnvald Berggrav, pressekontakt i Fad.

- Vet dere om det har vært noen henvendelser om dette til Aasrud?

- Jeg kan ikke si hva som skjer på det øverste nivået, men så langt vi vet har det ikke vært en kobling her. Den type kommunikasjon går gjennom næringsdepartementet.

- Er det aktuelt at Aasrud tar noen grep på reisen, ta møter med Telenor-relaterte personer eller bruke møtene med det offentlige i India å påvirke situasjonen?

- Det er heller ikke avklart på dette tidspunktet.

Ryddige forhold

Per Morten Hoff i IKT Norge mener norske myndigheter ikke skal legge seg for mye opp i saken. Men det kan være anledninger der politikere kan ytre seg i diplomatiske ordelag, mener han.

- Det er mulig hun lufter at Norge er opptatt at det ikke foregår korrupsjon, og liker å ha ryddige forhold.

- Det snakkes om Trond Giske som aktuell norsk politiker. Er ikke Aasrud som it-minister også en kandidat, når hun er i India likvel?

- Det har litt å gjøre med eiersforholdet til Telenor, men i grunn er det ikke noe i veien for at it-ministeren tar opp saken hvis anledningen er der. Hun er en representant for Norge. Det skader ikke å bringe på banen at vi er opptatt av saken, og muligheten for at Telenor forblir i India.

- Hva skal hun si i så fall?

- Hvis norske myndigheter skal gjøre noe, måtte det være å sørge for at Telenor ikke blir kastet ut av India, men får lisenser gjennom en ny utlysning. Det betyr at de må betale en gang til, men det er noe Telenor selv må avgjøre. Norske myndighetene skal ikke legge seg opp i selve uttalelsen til indisk høyesterett.

Samtaler og inspirasjon

Aasrud besøker India og Singapore i perioden 5. til 11. februar. Formålet med reisen er å knytte sterkere bånd mellom kunnskapsmiljøer i Norge og de to asiatiske landene på områdene it og offentlige digitale tjenester. Reisen inngår i arbeidet med å utvikle en norsk strategi for it-basert innovasjon og verdiskaping.

India har ifølge Fads pressemelding en av verdens største it-industrier som sysselsetter mer enn 2,5 millioner mennesker. Statsråden skal besøke byene New Dehli og Bangalore.

På statsrådens program står blant annet:

En rundebordskonferanse for norske it-virksomheter som har etablert seg i India.

Besøk hos det indiske innovasjonsrådet og møte med det indiske ID-prosjektet UID. Prosjektet har som mål å gi 600 millioner indere elektronisk ID innen 2014.

Besøke it-bedrifter som jobber med løsninger for grønne, energieffektive bygg, smart energi og smart søppelhåndtering og ha samtaler om innovasjon og entreprenørskap. Hun vil også få innblikk i it-utdanningen.

Singapore er et av verdens ledende på elektronisk forvaltning. Under sitt besøk til Infocomm Development Authority of Singapore vil Aasrud se på Singapores arbeid med å få offentlige tjenester på nett. På programmet står også besøk til vitenskaps-, teknologi- og forskningsinstitusjonen A*Star.

Statsråden vil under besøkene ha samtaler med ministerkolleger fra de to landene.

Les om:

Telekom