Ring gratis til USA fra Gmail

Ring gratis til USA fra Gmail

Gmail integrerer ip-telefoni. Feil gjør at også nordmenn kan ringe.

Nå kan enkelte nordmenn ringe rett fra Gmail til fysiske telefoner i den ikke-virtuelle verden. Enkelte norske brukere som logget seg inn på Gmail i går, torsdag, fikk opp beskjed om at Google har integrert sin såkalt Voice-løsning i systemet.

De heldige "utvalgte" får ved å trykke på knappen ”Call phone” opp et nummerisk skjermtastatur, og derfra er det tut og kjør. Computerworld.no testet selv i går å ringe til Microsoft i USA, og selv om vi ikke har testet konseptet lenger enn til en lite meningsfull samtale med den automatiske talekommandostyrte svareren, fungerer konseptet tilsynelatende rett så bra. Også et testoppkall til Norge lot seg gjennomføre fra systemet.

Lave priser til hele verden

Ifølge Google vil samtaler til USA og Canada være gratis, i alle fall ut 2010. Skal du ringe til Norge er prisen 0,02 dollar per minutt, 13 øre etter dagens valutakurs. Dette gjør Norge til et av de billigste landene å ringe til.

Blant de dyreste landene koster en samtale til Cuba 0,98 dollar, 6 kroner og 23 øre i minuttet, mens skal du ringe til Nord-Korea må du ut med 0,77 dollar, 4 kroner og 89 øre.

De aller dyreste samtalene du kan gjøre fra Google Voice, er til satellittelefoner fra Inmarsat, hvor du må ut med 43 kroner og 85 øre i minuttet. På en fin andreplass kommer satellittelefoner fra Thuraya, som koster 31 kroner og 71 øre i minuttet.

Håper gratissamtaler forblir gratis

Ifølge Computerworlds nyhetstjeneste håper Google å kunne holde gratissamtalene gratis ved inntekten selskapet får fra de internasjonale samtalene.

Men du skal også kunne motta samtaler, overføre samtaler, samt – om du ønsker – kunne bruke avanserte personsvartjenester, for eksempel kan du slik som med gamle telefonsvarere lytte til beskjeden som blir lagt inn ”live”, slik at du kan ta telefonen om det likevel skulle være interessant.

For å få innkommende samtaler, må du registrere deg hos Google Voice. Tilsynelatende har ikke norske brukere fått denne muligheten ennå.

Innkommende beskjeder vil legge seg i den vanlige Gmail-innboksen. Google sier "flere hundre millioner personer" bruker Gmail for tiden, uten å spesifisere tallet ytterligere.

Variabel tilgjengelighet

Men mens noen har vært heldige og fått systemet, er det lang fra alle norske brukere som har fått det. Ifølge Googles nordiske informasjonssjef Andreas Svenungsson, skulle systemet egentlig bare lanseres i USA. At enkelte nordmenn har fått det, er faktisk en glipp.

- Det har vært en bug i systemet som har gjort at det har dukket opp for enkelte. Lanseringen gjelder egentlig bare USA foreløpig. Vi regner med at systemet lanseres i Norden i løpet av høsten, sier han til Computerworld.no.

- Så vil de som har fått systemet miste det?

- Ja, etter hvert som bugene blir fikset, er det nok en fare for at systemet forsvinner for norske brukere, sier Svenungsson.

Han vet foreløpig ikke hvorvidt samtaler til norske telefoner blir gratis for norske Gmail-brukere ved Norges-lansering.

Denne saken ble publisert torsdag, men er oppdatert fredag.

Les om:

Telekom