Satellittbredbånd til privatmarkedet

Direct Connect vil konkurrere mot ADSL med parabolantenne og satelitt-nett.

Publisert Sist oppdatert

Nå kan enhver husstand i Norge for første få tilnærmet høyhastighetsbredbånd for under 500 kroner i måneden. Satellittbasert bredbånd er nemlig blitt tilgjengelig for konkurransedyktige priser. På mange steder i Norge vil dette være et revolusjonerende tilbud.

Det er Eutelsat i samarbeid med den norske distributøren Direct Connect som nå går ut på forbrukermarkedet med et slikt tilbud. For 499 kroner i måneden kan du få et stabilt satellittbasert bredbånd med nedlastingshastighet på 20 Mbit/s og opplasting på 6 Mbit/s. Dette er formidabelt bedre enn hva ADSL kan tilby mange steder og det er fullt på linje i ytelse/pris med kabeltilbud i markedet. Vi som har vært vant til at satellittbasert bredbånd både har vært alt for sakte og alt for dyrt (jamf. prisene på f.eks. Color Line) opplever det nye tilbudet som revolusjonerende.

Dekker hele landet

- VI dekker hele landet. De eneste vi ikke når er de veldig få som bor i satellittskyggen. Vi har allerede 150 kunder og vi har flere fornøyde pilotkunder. Dette er først og fremst et tilbud til de mange boliger som ikke har noe tilbud eller kun et dårlig ADSL-tilbud i dag. Med dette når høyhastighets internett de aller fleste. det finnes også «white spots» i byer, men det er mest distriktene vi konsentrerer oss om, sier den norske distributøren Jan-Tore Dannemark.

Abonnementsformen kan faktisk best sammenliknes med mobilabonnement på for eksempel 20 Mbit/s.

Du abonnnerer på en av to hastigheter – enten 2 Mbit/s til kr 399 med en årlig datapakke på 2 GB. (det er i parentes den datamengden en gjenomsnittlig 4G-bruker laster ned i måneden). men det er 20/6 Mbit/s-pakkene som er mest spennende. Der kan du for 499 kroner per måned lagre ned 10 GB data og legger du på en 100-kroning hver måned øker datamengden til henholdsvis 20 og 30 GB. På natta kan du fritt laste ned så mye du vil.

Tilknytningen koster 2250 om du gjør monteringen selv og 4000 kroner om du får det gjort av leverandøren. Det som trengs er en liten paraboltallerken ute på veggen (77 cm i diameter) med en kabel inn til et satellittmodem som du igjen kan knytte til en WiFi-ruter. Regn med to timers monteringstid.

Sammenlikner vi månedsprisene med kabeloperatørene finner vi at deres 12/5 Mbit/s-tilbud koster 447 per måned og Gets 30 Mbit/s 479 per måned – vel å merke her er det ingen begrensning i nedlastet datamengde.

Begrensninger

Det er noen særpreg med satellittbasert kommunikasjon.

- Det er viktig å merke seg at satellitt bredbånd har vesentlig høyere responstid enn f.eks ADSL (ca 600 ms). Dette er akseptabelt for å vise websider, nettbank, video og e-post, men enkelte (live) nettbaserte løsninger som onlinespill og IP-telefoni kan ha begrenset funksjonalitet over satellitt bredbånd. Det kjøres en ekstern brannmur av sikkerhetsmessige grunner forhindrer trafikk utenfra å aksessere via L2TP-tunnel. Høy latency (forsinkelse) kan også forårsake problematikk ved bruk av VPN, sier Jan-Tore Dannemark.

Hvis du ikke har det dyreste abonnementet til 799 kroner og fri datamengde bør nok også folk være litt forsiktig med filmleie og TV-titting.

Strreamer du Dagsrevyen i HD går det 250 MB i halvtimen. Men for øvrig ar det ganske intensiv bruk en husholdning kan ha på 10 og 20 GB nedlastet per måned pluss fri nedlasting om natta.

Tooway

Dette toveis-tilbudet har Eutelsat nå lansert over hele Vest-Europa, deler av Midt-Østen og Afrika.

Det var Eutelsats Ka-Sat system med en total kapasitet på 90 Gbit/s som nå forandrer dette markedet. De har nå 30 satellitter som leverer båndbredde over hele Europa. Foreløpig er Norge tilgodesett med tre spots på 1Gbit/s hastighet hver via en hovedgateway i Helsinki. Hver hovedgateway er så forbundet via transportfiber.

Det er et delt nett og det har som med alle mobilnett og mange andre nett en begrensing på antall samtidige brukere. Kapasiteten Norge nå har fått (3 Gbit/s) vil utvilsomt holde til noen tusen kunder. Og det finnes mer kapasitet hos Eutelsat om det skulle bli påkrevd.

- Det er en ny generasjon satellitter med levetid på 17 år og solcelledrevet teknologi som gjør at vi nå kan tilby forbrukermarkedet konkurransedyktig bredbånd, sa salgsdirektør i Eutelsat Steve Petrie da han besøkte Norge denne uken.

Det er to forhandlere i Norge. Foruten Direct Connect også Intersat i Rogaland. Direct Connect har erfaring med salg av radiobasert Internett der de har 8000 konedr både på privat- og bedriftsmarkedet. For satellittbasert bredbånd finnes også et bedriftstilbud. Og snart kommer også et eget maritimt tilbud. IP-telefoni kan også komme, men er ikke i starttilbudet. Eutelsat dekker hele det landfaste Norge og de nære havområdene, men ikke Svalbard.