Se mobilstrålingen der du bor

Se mobilstrålingen der du bor

Post- og teletilsynet med landsomfattende karttjeneste for mobilmaster.

Tjenesten finnsenderen.no lanseres i dag av Post- og teletilsynet (PT). Der kan du finne konkret hvilke sendere som befinner seg rundt en gitt adresse landet rundt, inkludert teknisk informasjon om mobilnett og frekvenser.

- Med Finnsenderen.no gjør vi som myndighet komplisert informasjon mer tilgjengelig, slik at folk selv kan vurdere opplysningene og gjøre seg opp en mening, sier PT-direktør Willy Jensen i en pressemelding.

Hvis man lurer på hvordan mobilsenderne stråler, kan man få en indikasjon på det ved å bruke strålingskalkulatoren i venstremenyen.

- Vi har målt strålingen mange, mange steder i Norge. Blant annet har vi målt i byer og på skoler, arbeidsplasser og i barnehager. Dersom man oppholder seg nærmere enn 2-5 meter fra en mobilsender, kan stråleverdiene overstige grenseverdiene. Men det er jo ikke vanlig adferd for eksempel å klatre opp i en mobilmast og oppholde seg der, og våre eksperter som gjør alle disse målingene rapporterer om meget lave verdier der folk ferdes, sier Jensen.

Computerworld skrev i november i fjor at PT planla en liste over sendere, men at det ikke forelå noen planer i denne for å avdekke den konkrete strålingen. Med finnsenderen.no er denne funksjonaliteten i hvert fall delvis på plass.

NRK har også tidligere gitt ut en liste over sendere, men denne har også vært uten strålingsverdier og konkrete tekniske detaljer.

Post- og teletilsynet melder om trege sider grunnet stor pågang.

Les om:

Telekom