Sensuren fortsetter i OL-Kina

Sensuren fortsetter i OL-Kina

Journalister blir hindret i å gå inn på enkelte webadresser fra presserommet i Beijing.

Internasjonale journalister som kommer for å dekke OL i Kina får seg en kjedelig, men kanskje ikke overraskende, opplevelse. Til tross for løfter om et åpent arbeidsmiljø, er det flere som sitter i Beijing International Media Center (BIMC) som ikke har fått tilgang til hele internettet, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

- Jeg var i BIMC i morges og det var umulig for meg å komme inn på Amnesty Internationals side, og et par andre, blant annet sidene til Human Rights Watch, sier Jonathan Watts, president for utenriksjournalistenes klubb i Kina (FCCC) og korrespondent for den britiske avisen The Guardian.

LES OGSÅ: Kina-sensur av Tibet-opptøyer

- Denne kontrollen over internett er motstridene til vertnasjonens lovnader om et åpent arbeidsmiljø for journalister, og det går også i mot Den internasjonale olympiske komités (IOC) garantier om at journalister som kommer til Beijing skal kunne gjøre sin jobb på akkurat samme måte som de kunne før olympiaden. Hvordan skal journalistene kunne gjøre det når flere nettsteder er blokkert av myndighetene? spør Watts.

En annen journalist, som ønsker å være anonym, bekreftet at flere nettsteder er blokkert, sammen med de kinesiske versjonene av Voice of America og BBC, og den Hong Kong-baserte avisen Apple Daily.

Representant fra China Netcom, landets offisielle leverandør av bredbånd og annen telekommunikasjon for OL, blant dem BIMC, var ikke tilgjengelig for kommentar.

Kina utstedte nye regler for utenlandske journalister 1. januar 2007, for å skape større frihet for pressen under opptakten til olympiaden. Likevel har FCCC merket seg 259 hendelser knyttet til innblanding av utenlandske journalister i Kina frem til 8. juni i år.

LES OGSÅ: Kinesisk gjenåpning av Wiki

I april ble IOC lovet av kineserne at OL skulle arrangeres uten noen restriksjoner på internettilganger, noe som beroliget komiteen den gangen.

Kina blokkerer jevnlig tilgang til ulike nettsider, blant annet sider som inneholder pornografi, vold, trylling og overtro, og spesielt talerør mot myndighetenes politikk, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

LES OGSÅ: Microsoft sensurerer for Kina

Telekom