Sjekk denne bredbåndslinjen

Sjekk denne "bredbåndslinjen"

Forskere har pønsket seg frem til fiberlinjer på hyperraske 100 terabit/s.

Ifølge New Scientist har to forskere helt uavhengig av hverandre begge utviklet fiberlinjer som slår alle rekorder. Fiberlinjene kan overføre data i en hastighet på over 100 terabit per sekund.

Dagens private bredbåndslinjer går til sammenligning sjeldent over 50 megabit per sekund, og Altibox og Cisco satte ifølge seg selv nylig en verdensrekord på den norske datafestivalen The Gathering da de kunne tilby 100 gigabit i sekundet. Ruten mellom New York og Washington DC, gjerne omtalt som verdens mest hektiske nettrute, er bare "noen fåtalls" terabit i sekundet.

250 dobbellags Blu-ray-film på et sekund

Dette perspektivet understreket at 100 terabit i dagens situasjon er såpass kjapt at en knapt rekker å forstå det. Hastigheten kunne for eksempel gjort at du på et sekund kunne overført tre måneders uavbrutt HD-video eller 250 dual-layer Blu-ray-film.

Det er to forskere som har pønsket seg frem til monsterfiberlinjen, den ene fra it-bedriften Nec, den andre fra Japans nasjonale institutt for informasjons- og kommunikasjonsteknologi i Tokyo.

101,7 – 109,2 terabit

Hos Nec lykkes det forskerne å sende data med 101,7 terabit i sekundet gjennom en 165 kilometer lang fiberkabel, hvor signalene består av lys fra 370 forskjellige lasere. Funnet ble presentert av Ting Wang fra Necs lab i Princeton, New Jersey.

Forskningsinstituttet i Tokyo i Japan har valgt en annen fremgangsmåte, og utviklet en fiberkabel med sju lysledere som kan hver for seg kan sende 15,6 terabit i sekundet. Vanligvis har en fiberkabel kun en enkelt lysleder i kabelens kjerne. Men med sju lysledere på 15,6 terabit kommer hastigheten opp på voldsomme 109,2 terabit i sekundet.

Begge to presenterte nylig sine funn på en konferanse om fiberkommunikasjon i Los Angeles.

I datasentre

Hastigheten vi her snakker er både rekord og en milepæl.

Men slike hastigheter blir nok neppe å få tak i fra hverken norske eller internasjonale bredbåndsleverandører på noen år. Forskerne tror det i første omgang heller blir mer aktuelt for internettoverføringer i datasentrene til selskaper som Google, Facebook og Amazon.

Les om:

Telekom