Skuffet over din bredbåndsbruk

Skuffet over din bredbåndsbruk

Bare sju av ti husstander har fast bredbånd. - For lite, synes PT.

Post- og teletilsynet (PT) la i dag frem de nyeste "ekom-tallene", som oppsummerer nasjonens bredbånd- og telefonbruk i 2009. Rapporten byr ikke på de helt store overraskelsene, tross tøffe økonomiske tider.

Generelt sett klarte telekom-bransjen seg fint i året som gikk. Det eneste segmentet som omsatte for mindre i fjor enn året før, var som vanlig fasttelefoni. Nå er vi tilbake på 1980-talls nivå.

Det kom også flere tilbydere på markedet i fjor, bortsett fra i mobilsegmentet, hvor det ble fire selskaper færre.

- Kanskje ser vi nå en konsolidering av antall tilbydere i det norske markedet, og den har vi sett etter lenge, sier PT-direktør Willy Jensen i en oppsummering.

Voldsom vekst

PT er generelt sett fornøyd med hvordan bransjen taklet 2009.

Og de er fornøyd med å se en fortsatt voksende bruk av mobiltelefoner og mobilt bredbånd.

I begynnelsen av 2008 var det rundt 120.000 nordmenn som tegnet abonnement for mobilt bredbånd. I utgangen av siste kvartal 2010 er tallet oppe i hele 540.000.

Telenor er størst, med Netcom og Ice et godt stykke unna. Det ble omsatt for 815,4 millioner kroner i 2009, mot 495,7 millioner i 2008. Og datatrafikken har økt fra 2,6 millioner gigabit til 6,3 millioner gigabit.

Slapp vekst

- Det er spennende at forbrukerne bruker mer moderne måter å kommunisere, men jeg hadde gjerne sett at andelen husholdninger som tar i bruk bredbånd hadde steget raskere, sier Jensen.

For her er ikke veksten like imponerende.

Antall husstander med fast bredbåndstilkobling i 2008 lå på 67 prosent. Nå ligger den på 70 prosent.

Det vil si at tre av ti, nesten hver tredje, ikke har bredbånd.

Samtidig bruker staten milliarder av kroner på å bygge ut kapasiteten.

Les om: