Slik gikk Telenors NFC-test

Slik gikk Telenors NFC-test

I høst har over 200 betatestere fått betale kaffen sin med mobiltelefonen. Her er deres erfaringer.

Telenor har siste halvår i fjor testet ut såkalt Near Field Communication (NFC), en måte å betale trådløst via mobiltelefon – brukerne sveiver mobilen over terminalen, og svupp, så er pengene trukket.

Piloten er nå over, og Telenor er i ferd med å gjøre opp status. Viktoria Erngard, sjef for betalingsløsninger i Telenor, forteller at tilbakemeldingene har vært gode: 80 prosent av dem som har testet syntes det var bra, 97 prosent sier de vil ta det i bruk ved lansering.

- Jeg har vært veldig spent på om man opplever det enklere med NFC. Det er fra før enkelt å betale i Norge, vi drar kortet, trykker kode, og det går fort. Det er artig at man likevel syntes det var raskere.

Hun er også fornøyd med at såpass mange av testkundene klarte å gjennomføre det tekniske aspektet uten hjelp – selv om enkelte måtte ha assistanse. Teknisk har Telenor brukt en Mastercard Paypass-kort som er lastet opp til sim-kortet Over-the-Air, en måte å programmere sim-kort på uten å fysisk koble seg opp mot dem.

Mastercard Paypass er en kontaktløs løsning fra Mastercard.

- Vi jobber nå med hvordan vi kan utvikle løsningen videre basert på de tilbakemeldingene vi fikk i testen, sier Erngard.

Få NFC-terminaler

En utfordring er at det er begrenset antall steder med terminaler som støtter NFC. Under piloten var enkelte av filialene til Deli De Luca, Kaffebrenneriet og Vita med, med særlig konsentrasjon i Majorstua-området samt enkelte på Fornebu.

Men flere må få seg terminaler for at det skal bli nyttig, mener kundene.

- Kundene sa de vil ha mulighet til å betale flere steder. De vil kunne betale slik over alt, og ikke måtte tenke på hvor det fungerer og ikke, sier hun.

Så det er altså mye som må på plass for at dette skal bli en suksess. Terminaler må byttes eller oppgraderes – og her er man for tiden i startgropa i Norge, der terminalene for ikke altfor lenge siden har blitt byttet for å håndtere chip-basert betaling. I tillegg må NFC-telefoner bli utbredt.

- Tilbakemeldingene fra våre kunder er også at de gjerne vil ha løsningen med debet-kort i tillegg til kredittkort, vår pilot var jo på Mastercard. Og det bekrefter det vi trodde, sier Erngard.

Småkjøp

Men Telenor håper at NFC er et konsept som kan komme på plass etter hvert, selv om det blir lenge til det eventuelt tar helt over.

- I begynnelsen blir betaling med NFC sikkert et tilleggsprodukt, det er veldig lenge til man bare vil bruke mobilen til betaling. Jeg oppfatter dog at dette var veldig interessant for småkjøp, sier hun.

I piloten har grensen per kjøp vært på 200 kroner.

- Et annet interessant område er billetter, buss eller trikk for eksempel. Vi jobber videre, men konseptet er avhengig av flere faktorer. Vi må også ha en bank som støtter løsningen - det er banken som utsteder Paypass-kortet til kundene, og det er produkt de ikke tilbyr i dag, i dag er kortene chip-baserte. Det er flere parametere som må på plass og en ganske kompleks verdikjede.

Les om:

Telekom