Slik kommer du på nett i påskefjellet

Slik kommer du på nett i påskefjellet

Vil du ha nettilgang i påskefjellet, selv om du er langt borte fra din vanlige internettlinje? Her er tipsene.

Det å skulle på påskeferie betyr ikke at man bare skal flytte jobben fra der man pleier å være til hytta. Det burde i hvert fall ikke være slik.

Poenget er at mange faktisk kan spare arbeid og tid, både før og etter selve ferieavviklingen, ved å ha mulighet til å være online også i ferien.

En vanlig arbeidssituasjon for mange av oss innebærer at det faktisk skjer ting selv når vi ikke er på jobben, og mulighetene til å kunne holde seg litt orientert eller kanskje slukke noen småbranner underveis.

Med dette som utgangspunkt er det viktig å se på hvilke redskaper vi faktisk har for å komme oss på nett, selv om vi er langt utenfor allfarvei.

Mange av dem som drar på påskefjellet ender opp i hyttebyer eller i leilighetskomplekser rundt skianleggene. De aller færreste av disse har problemer med å komme seg online. Her har de både kabel-tv og internett levert via ADSL. Det er den vanlige norske påsketuristen som har parkert seg langt utenfor skikk og bruk vi tar hensyn til denne artikkelen.

Definer behovet

Det kanskje viktigste du må gjøre er å definere ditt eget behov, dette vil i stor grad avgjøre hvilken løsning du bør velge. Er du ofte på hytta? Er du der hver eneste helg, eller er du der bare i de store feriene? Det er ikke gitt at løsningen blir den samme for begge tilfeller.

Det andre viktige spørsmålet du trenger å stille deg er hva du faktisk trenger av hastighet. Skal du kun lese en og annen e-post og kanskje sende et par, er behovet for overføringshastighet ganske lite. Skal du derimot sende fra deg store filer som bilder, tegninger etc. er kravet til båndbredde et helt annet.

Mobilt eller fast?

Fastnettsløsninger er den minst vanlige varianten for hyttefolket. Det kan likevel være en god ide å sjekke om det er mulig å få en slik oppkobling.

Ligger du i nærheten av andre hytter eller boplasser er det mulig disse har fasttelefon. Har de det er sjansen for å koble seg mot en sentral i nærheten ganske god. Fordelen med denne typen oppkobling er at den er meget stabil og at overføringshastigheten varierer svært lite.

Ulempen er at du da er nødt til å betale en fast månedspris uansett om du er på hytta og bruker det eller ikke. Bruker du hytta lite er dette en lite økonomisk løsning som fort blir uforholdmessig dyr.

Bruker du hytta mye og er der over lange perioder av gangen kan det være en løsning verdt å se nærmere på. Ikke glem muligheten for å spleise på en fastnettsløsning. Hvis dere er flere hytter i samme område kan en felles fastlinje være en brukbar løsning.

En av de sentrale hyttene legger inn fastlinje og så deler dere linjen ved hjelp av trådløst nett. Det finnes spesialantenner som gjør at det trådløse signalet går mye lenger enn normalt og slike løsninger trenger ikke koste spesielt mye. Er det svært store avstander vi snakker om kan det fort bli veldig dyrt.

LES OGSÅ: Bygg ditt eget bredbånd

Trådløse soner

Trådløse soner blir mer og mer vanlig. Hvis du befinner deg et eller annet sted i nærheten av tettbygd strøk eller kanskje en bensinstasjon er det muligheter for at det også finnes en trådløs sone der.

Har du lite behov for å kommer deg på nett og kanskje bare ønsker å sjekke e-post en gang eller to i uken, kan det godt hende at dette er en løsning som er god nok for deg. Det er stort sett ikke spesielt dyrt og i en del tilfeller helt gratis. Tenk over ditt eget behov og gjør valget ut fra det.

Mobilnettet

Netcom har en usb-basert løsning som fungerer på det vanlige mobilnettet.

Når vi sier mobilnettet snakker vi om det helt tradisjonelle mobilnettet du bruker til daglig. I utgangspunktet finnes det i dag tre løsninger for «mobilt bredbånd» i disse nettene. Det ene er Edge, det andre er 3G og siste på stammen er HSDPA.

Edge er den løsningen blant «bredbåndsalternativene» som gir deg den laveste overføringshastigheten. Den ligger maksimalt rundt 200 kbps, men du må nok belage deg på at den i realiteten er langt lavere. På den positive siden er dekningen meget god både i Telenor og NetComs nett.

Så sant du har dekning for mobiltelefon så vil du i mange tilfeller også ha dekning for Edge. Dette må du sjekke i de respektive dekningskartene på mobiloperatørenes hjemmesider.

Den rene 3G-tjenesten er den som egner seg best for normal jevnlig bruk. Her er overføringshastigheten mye høyere og er du heldig kan du oppnå en hastighet på rundt 350 kbps, som er like under den makismale hastigheten på 384 kbps. Dette er en hastighet som holder for de aller fleste normale oppgaver.

Dekningen for 3G varierer sterkt og den er ikke like godt utbygget som Edge. Store sentra og alle de store veisystemene er stort sett dekket opp med 3G. Ligger hytten din i nærheten av et område med dekning kan det godt være at en ekstern mobilantenne på taket kan gi deg langt bedre forhold.

Den siste mobilteknologien er HSDPA - populært kaldt Turbo 3G eller Super 3G. Vi skal ikke bruke mye tid på denne i år. Til det er utbyggingen alt for dårlig. Her er det stort sett bare de store byene som er dekket opp. I tillegg er Telenor godt i gang med å bygge ut noen av de store skistedene, så befinner du deg her er dette verdt en sjekk.

LES OGSÅ: Trådløst med turbo

Løsningen for hyttefolket

Den ekleste løsningen fra ICE er et lite usb-basert modem som kobles til datamaskinen svært enkel.

Den løsningen som har fremstått som den aller beste det siste året er ICE. Dette er en løsning som gir deg det som likner mest på en helt normal bredbåndstilkobling mens det faktisk er en mobil løsning.

Rent tekniske tilbyr ICE to forskjellige løsninger - et usb-modem og en trådløs ruter. Felles for begge er at du ikke trenger noen form for brikke eller SIM for at de skal virke.

De har begge en overføringshastighet på 3,1 Mbps ned og 1,8 Mbps i opplasting. Dette er teoretiske hastigheter, men du vil nok kunne ligge stabilt rund 1 - 1,5 Mbps ned hvis forholdene er gode. Vi har selv nylig erfart slike hastigheter ved Kvitfjell alpinsenter.

En annen stor fordel er dekningen. ICE har meget god dekning også på de stedene du minst venter det. Dekningen går svært ofte langt utenfor de konkurrerende løsningene fra mobiloperatørene.

Prismessig er ICE også en fornuftig løsning. Du kan blant annet bestille et ukesabonnementet hvor du kun betaler for den perioden du faktisk befinner deg på hytta.

Kort oppsummering

Det er vanskelig å konkludere med en type løsning som passer for alle. Til det er dette en alt for sammensatt problemstilling. For mange vil et av de vanlige mobilabonnementene med støtte for Edge eller 3G klare seg. Er du avskåret til kun å ha Edge tilgjengelig og ditt bruksmønster er mer enn bare en tilfeldig e-postsjekk, vil vi anbefale at du vurderer en annen løsning.

Denne andre løsningen er ICE. Dette gir deg det som ligger nærmest en permanent installasjon og har også såpass fleksible betalingsløsninger at det passer svært godt for hyttefolket.

Uansett hva du velger bør du imidlertid ta en titt på dekningskartene før du bestiller.

Les om:

Telekom