Slik løser Telenor Bieber-knipa

Slik løser Telenor Bieber-knipa

Telenor bygger den tyngste kombinasjonen av mobil og databredbånd noensinne for kanadisk popstjerne.

Det er mye som kan gå gæernt når ungjenter med uante følger skal på konserter med Canadas lille sønn denne uka. Der politi bekymrer seg for den fysiske infrastrukturen, er Telenor bekymret for den digitale. De legger derfor opp til en historisk kraftig punktsatsing på mobilt bredbånd og trådløse data i og rundt Telenor Arena.

- Det er egentlig en like stor utfordring på utsiden som på innsiden. Ute har vi alle de som venter og skal hente. De kommer til å bruke mobilnettene mens de venter, og så har vi koordineringen når ungdommene skal plukkes opp, sa dekningsdirektør Bjørn Amundsen i et teknologiorientering fredag.

Konsertarenaen har en kapasitet på 23.000 gjester hver av konsertdagene, og et forsiktig anslag er at det er like mange utenfor som skal bringe og hente de smått hysteriske.

Telenor ruller inn egne flyttbare basestasjoner, en trailer med støtte for alle mobile frekvenstyper og en som ikke har 2G-støtte. I tillegg har de lagt inn 120 nye trådløse basestasjoner for trådløse nett (wlan) i selve anlegget. Datakapasiteten i kabelen inn er hevet til 10 gigabit datanettverk.

Marerittscenarier

Representanter for selskapet er likevel noe nervøse for hva som kan galt. Ikke så mye for hvordan infrastrukturen er bygd, som for alt som kan gå galt som gjør at det går skikkelig galt. At Murphy skal være i kulissene er høyst reelt.

- Dersom konserten ikke starter i tide, eller slutter til en annet tidspunkt enn avtalt. Dersom det kommer mer enn én voksen per deltaker for å bringe og hente. Dersom det kommer utenforstående i tillegg til de nesten femti tusen vi har der. Alt som gjør at vi plutselig får et uventet sterkt press i samtaler og dataoverføring er det som bekymrer oss, forteller Amundsen.

Designet for å lage et motstandsdyktig tele- og datanett kommer i sum fra erfaringene Telenor gjorde seg fra idrettsarrangementet i London i fjor sommer. I tillegg har de fått hjelp fra Cisco-ingeniører.

Det er derfor bygd ut ekstra 4G dekning for mobil bredbånd og 2G og 3G for tale og data. Inne i arenaen blir én stor gratis trådløssone for alle. Dersom dette fungerer, vil det i framtida bli en stor trådløs sone gratis for Telenor-kunder i arenaen.

Kapasiteten vil være greie 18.000 megabyte i timen utenfor og 20.000 inne. Det skal være mulig å få 40.000 taleminutter ute, og 60.000 inne. Teksting har fått en kapasitet på 500.000 meldinger i timen inne, og 600.000 ute.

- Vi tror den store, men håndterbare utfordringen kommer når deltakerne vil dele video og bilder, og når avtaler om henting og møter skal gjøres etter konserten, sa Amundsen.

Engangstilfelle

På spørsmål om hvordan de to andre mobilnettleverandørene ser på utfordringene, var svaret et smått beroligende «vi hørte at de var i gang med å ta grep i natt».

Før helga hevdet Juniper Networks i en rapport at 4G-utbyggingen kom til å kreve så mye datakapasitet at den må suppleres med trådløse datanett. I 2017 anslo selskapet at over halvparten av data fra mobile enheter ikke vil gå via det mobile nettverket.

Talsmenn for Telenor avviser at de tror dette er tilfelle. I likhet med hva vi antydet før helgen, er rapporten også et salgsframstøt.

Bruken av trådløse datanett i samband med mobilt bredbånd på Telenor Arena denne uka er derfor vel så mye en forsikring mot en pinlig situasjon og tap av omdømme.

- Det heter jo Telenor Arena. Det forplikter oss litt, sa Amundsen blant annet.

Telekom