- Småceller vil forandre industrien

- Småceller vil forandre industrien

Telenors småcelle-avtale fra Barcelona gir oppmerksomhet til innendørsdekningen. Det jubler konkurrent Tom Guldberg for.

- Kombinasjonen wifi-småceller vil forandre teleindustrien, sier lederen for småcelleselskapet Cloudberry, Tom Guldberg, etter nær ei uke i Barcelona i samspill med sin hovedsamarbeidspartner Cisco.

Giganter i kamp

To av verdens fremste giganter beveger seg inn i småcelleverden på diamentralt motsatte måter. Huawei i samarbeid med Telenor utvikler en løsning, LampSite, som baserer seg på picoceller inne med kabelforbindelse ut og radioforbindelse med det mobile macronettet. Cisco beveger seg innenfra – wifi-rutere – i kombinasjon med småceller med fastnettforbindelse ut og handover til mobilnettet når du forlater bygningen.

- Er ikke Huawei og Telenors LampSite en torpeo inn i Cloadberrys og Ciscos småcelleløsning ettersom utvidelse av macronettet gir operatøren bedre styring og kontroll med trafikken?

- Den viktigste konsekvensen av deres innspill er at fokuset på innendørsdekning intensiveres. I fjor snakket man om småceller. Meningene var mange. I løpet av et år har bransjen for alvor fått opp øynene for verdien av småceller. Nå snakker man ikke lenger, nå er det konkrete avtaler som diskuteres. Neste år vil fokuset være på kombinasjonen wifi-småceller og denne gangen vil den nye løsningen omfavnes mye raskere, sier Guldberg

- Kombinasjonen wifi/småceller er mer aktuell enn noensinne. Det bekrefter dialogen med operatørene under Mobile World Congress. Naturlig nok har vi sittet mye sammen med Cisco under kongressen. Det er stimulerende å være en del av den dedikerte satsingen de gjør. Småceller vil forandre måten telebransjen arbeider på, sier Tom Guldberg, som imidlertid gleder seg mest over at Cloudberrys forretningsidé omfavnes av stadig nye aktører i teleindustrien.

- Pilotprosjektet med 1000 brukere i LampSite er meget lovende. Derfor har vi valgt å legge ned vårt tidligere femto-prosjekt, sier CTO i Telenor Norge Frode Støldal.

Les om:

Telekom