BREDBÅND: Lofoten har topprioritet for mer robuste nett, men forbedringene kom ikke raskt nok. Foto: Gustav Melin/Pixabay

Snart får Lofoten robust nett

Bedre planlegging fra Telenors side kunne forhindret det mobilutfallet som har skjedd i de fire ytterste øyene i Lofoten.

Publisert Sist oppdatert

Utfallet skjedde til tross for at Nkom prioriterte robusthet og sikkerhet i dette området øverst av alt i landet og bidro med betydelige penger til fiberkabelen mellom Bodø og Røst. Og til tross for at både Telenor og Lofotkraft Bredbånd har hver sin transportfiber ut over Lofoten.

Det er med andre ord tre transportfibre fram til de utsatte øyene.

Uvær ikke noe nytt

- Jeg må vel si at dette kunne vært unngått med bedre planlegging fra Telenors side. det er jo ikke noe nytt at det er uvær her ved juletider. Nå onsdag kveld har de fått skjøtet seg inn på vår kabel og mobilkundene er igjen på nett, sier daglig leder Espen Thorvaldsen i Lofotkraft Bredbånd.

Også Telenor meldte onsdag kveld at de aller fleste mobilkundene har fått dekning: "Ekstremværet har herjet Norge siden mandag. Kraftutfall og fiberbrudd har skapt konsekvenser for mobildekningen i flere deler av landet. To døgn etter uværet startet er de fleste tjenestene oppe igjen. Nå har Telenor i samarbeid med Lofotkraft og entreprenørene funnet en løsning, og dekningen er nå tilbake på de aller fleste stedene."

- Vi har notert oss at fiberforbindelsen til Bodø ennå ikke er kommet i drift noe vi nå ser konsekvensene av. Når det er sagt; Vår frist for å ha hele systemet oppe er 31.mai i 2017, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i Nkom. Han understreket at Nkom har prioritert området på topp også bevilgningsmessig på grunn av det utsatte været og mange fiberbrudd som tidligere har vært i Lofoten.

- Vår innsats gjelder alle seks kommunene i Lofoten. Det som gjenstår nå er å få de fire siste som nå er rammet på plass, sier Einar Lunde.

Bytteavtalen ikke effektuert

- Vi har gjort en gjensidig bytteavtale på transportfiber der vi skal ha 16 fibre i kabelen mellom Røst og Bodø. Men Telenor har ikke maktet å realisere dette ennå. Denne forbindelsen er ennå ikke lyssatt. Jeg mener også at dersom Telenor var villig til å leie også noe aksessfiber av oss kunne robustheten i Lofoten økes betydelig, sier Espen Thorvaldsen.

Selv om anslagsvis i underkant av 5.000 personer var rammet av mobilutfallet, har de fleste av dem internett via Lofotkraft Bredbånds nett. Deres fiber ut til Værøy og Røst kom alt i 2009 og ikke noen kommune i Nordland har bedre høyhastighetsdekning enn nettopp Flakstad som er en av de fire kommunene der mobilnettet nå falt ut.

Det er ikke bare sammenkoblingen mellom Lofotkraft og Telenors fiber som må skje før alt er på plass. Det skal også være redundant forbindelse til hver basestasjon. I en pressemelding i slutten av juli 2016 lot Telenor som hele systemet skulle vært i drift sist sommer: «Den nye kabelen skal senere i sommer skjøtes sammen med Lofotkrafts kabel som går inn til Lofothalvøya. Dette sikrer den viktige infrastrukturen i området. Lofotkrafts kabel inneholder både strøm og fiber.»

Dermed er det tydelig at Telenor hadde ambisjoner om å få det hele på plass sist sommer noe de altså ikke rakk.