Snart kan du ringe på flyet

Snart kan du ringe på flyet

Tiden da sidemannen i blant holdt fred kan være ute. Fra november kan du ringe i mobilen på Norwegian-fly.

1. november forsvinner en av de siste mobilfrie sonene. Da åpner Call Norwegian for å ringe og bli oppringt på fly. Det skal feires med en høytskravlende lanseringstur mellom Oslo og Stockholm, og deretter er det bare å prate i vei.

Det er dog ikke før flyet når 10.000 fot du kan begynne praten. I den høyden skrus nemlig flyets nettlinjer på.

Det er ikke det vanlige GSM-nettet som skal brukes, det er trådløst internett. Løsningen er basert på en app for smarttelefoner, som Call Norwegian har utviklet i samarbeid med ip-telefonileverandøren Telio.

Det fiffige er at appen likevel kan bruke ditt eget, vanlige telefonnummer.

- Vi har trådløst internett på flyene i Norwegian, som vi har hatt en veldig suksess med. Men brukerne ønsker også å ringe. Nå skal de kunne koble seg opp på nett om bord og ringe via appen, sier Stephen Parsli, administrerende direktør i Call Norwegian.

Trafikkgjerrig

Fra før av kan du naturligvis koble et headset til den bærbare datamaskinen og ringe med ip-telefoni, men siden det er en begrenset hastighet på Norwegians nettforbindelse kan du også oppleve at slike samtaler kan bli tilsvarende begrenset i kvalitet.

Appen de nå har kokt i hop skal bruke mindre trafikk enn normal ip-telefoni.

- Det er veldig mye lavere trafikkforbruk i løsningen, samtidig som talekvaliteten er bedre enn GSM, seir Parsli.

Appen har også tilgang til adresseboka di, så du ser enkelt hvem som ringer og hvem du skal ringe til. Den utvikles både til Iphone og Andriod-baserte mobiler, men ifølge Parsli vil nok Iphone-varianten dukke opp først.

- Det er en veldig god og enkel løsning, sier han.

Når det gjelder ringepriser forsikrer Parsli om at disse vil være høyst konkurransedyktige – og veldig enkle. Det vil være én pris for å ringe til land i Europa, en annen pris for å ringe til land utenfor Europa – uavhengig av hvor du oppholder deg.

Også utenfor flyet

Og der kommer vi til poeng to, appen vil også fungere eksempelvis på hotellet, på internettcaféen, på flyplassen og andre steder der du har tilgang til trådløst nett.

- Vi har hatt veldig fokus på dette med at du kan ringe fra fly, for det er en veldig spennende nyhet, men appen lar deg også ringe billig hjem fra utlandet, sier han.

- Det der har vært en hodepine i mobilbransjen, over GSM må du sjekke mye for å vite prisen. Du må sjekke hvor du er, hvor du ringer, når på døgnet du ringer, hvilken utenlandsk operatør du ringer via og om anropet er til en mobiltelefon eller fasttelefon.

- Tidligere har flyet vært mobilfri, en slags frisone. Hva tenker du om dette?

- Personlig tror jeg det går helt fint. Men vi er helt avhengig av å lytte til dem som reiser om hvorvidt det er ønskelig. Vi vil lytte til de tilbakemeldingene som kommer, sier Parsli.

Les om:

Telekom