Snipp-snapp-snute, IPv4 er ute

Snipp-snapp-snute, IPv4 er ute

Icann har delt ut de siste frie adresseblokkene i IPv4 til Asia.

Før helgen meldte ICANN at de snart var tomme for ip-adresser under IPv4-protokollen.

Av sju ledige blokker var to helt frie. De var forventet å bli tildelt Asia-Stillehavsregionen der veksten i ip-adressebruk er eksplosiv. De siste fem blokkene deles automatisk ut til de fem regionale internettregistrarene når de er de siste som er igjen.

Tvinges til IPv6

I dag kom meldingen om at Asia-Stillehavsregionen (APNIC) hadde bedt om de to blokkene som var forventet. Dermed er det bare formalia som står igjen før de resterende fem er utdelt.

Effekten for sluttbrukere er på kort sikt få. Men i løpet av de nærmeste månedene vil knapphet på ip-nummer tvinge flere virksomheter til å ta i bruk oppfølgerversjonen IPv6.

- Eneste utvei

Asia-Stillehavsregionen, hvor veksten er sterkest, regner med at det vil ta dem mellom tre og seks måneder å bruke opp de rundt 50 millioner ip-adressene de har fått tildelt. Deretter vil den siste blokken på 16 millioner ip-adresser bli delt ut etter regler som skal sikre overgang til IPv6.

- Vi gjentar at IPv6 er den eneste utveien for fortsatt vekst av Internett. Vi oppfordrer alle medlemmene av internettindustrien til å flytte over på IPv6 så snart de kan, poengterer APNIC i en melding til brukerforumene til Cisco.

IPv6-overgangen innebærer noen overgangsproblemer. Både oversetting av adresser og en del gammelt nettverksutstyr i det enorme internettet vil gi sand i maskineriet. De fleste nyere klienter i internett vil ha støtte for IPv6 innebygget.