Start eget mobilselskap

Start eget mobilselskap

Snart kan du potensielt starte GSM-selskap i nabolaget, basert på åpen programvare.

Det er Itwire som har notert seg at GPL-GSM er et tema på den kommende Chaos Communication Congress i Berlin 29. desember.

GPL som i General Public License, og GSM som i Groupe Spécial Mobile - for tiden mer allment kjent som Globalt System for Mobilkommunikasjon.

GSM har til nå vært en ekstremt lukket teknologi sammenliknet med for eksempel ethernet og IP.

«Til tross for at protokollene er standardiserte og allment tilgjengelgi hos ETSI (European Telecommunications Standards Institute, journ. anm.), er alle implementeringer høytsikrede, proprietære hemmeligheter for et fåtalls storspillere i industrien. Maskinvaren er enda mer lukket, da det ikke finnes et eneste GSM abonnement eller en eneste basestasjonbrikke med en gang den minste bit av allment tilgjengelig informasjon,» skriver de to foredragsholderne Harald Welte og Dieter Spaar i sin introduksjon om hva de skal snakke om.

Til tross for alt hemmeligholdet finnes det imidlertid en rekke prosjekter som prøver å åpne verden, som THS GSM sniffer-prosjektet og OpenBTS.

Foredraget til Spaar og Welte vil handle om nok et GSM-basert åpen kildekode-prosjekt, et prosjekt som skal gå tettere inn på GSM-spesifikasjonene og som tar sikte på å kunne jobbe på tvers av eksisterende utstyr som maskinvaren til BTS som kort og fullstendig uteknisk fortalt gjør en vanlig Linux-pc til en basestasjon for mobiltelefoner.

De to foredragsholderne på konferansen vil demonstrere at prosjektet allerede er godt i gang: De vil demonstrere en telefonsamtale basert på eget GSM-nett iløpet av foredraget.

Telekom