Stikker han kjepper i hjulene for Telenor?

Stikker han kjepper i hjulene for Telenor?

Den store danske telekrigen ruller videre. Nå er mobilselskapet 3 klar for å kjøpe.

3 er på shopping. Det går fram av to større intervjuer med 3s toppsjef Morten Christiansen i danske Computerworld .

Vil gjerne kjøpe

- Vår offisielle holdning er at vi kjøper opp. Vi er ikke til salgs, vi vil kjøpe, uttaler Morten Christiansen.

Selskapet har i dag omlag 1 million kunder i Danmark og eieren, Hutchinson Wampooa, har nå mobilselskaper i ni land.

Regnskapene til 3 viser at selskapet til tross for den blodige telekrigen i Danmark maktet å tjene penger i fjor. Omsetningen var på 2,7 milliarder DK og driftsresultatet på 433,1 milliarder DK. I årene 2003-2009 tapte 3 i Danmark hele 4,5 milliarder DK. I årene 2010-2013 har de hatt et samlet driftsoverskudd på 1,3 milliarder DK.

- Man kan ikke bygge opp et teleselskap uten å få underskudd i starten. Du skal bygge et nettverk, du skal bygge en organisasjon, og samtidig skal du skaffe kunder. Det tar tid, sier Christiansen til danske Computerworld.

Teleoperatøren 3s historie i Danmark sier også mye om hvilke utfordringer ICE har i Norge for å bygge en million kunder. Den som skal gjøre det må ha både tålmodighet og finansielle muskler. Det kostet eierne 4,5 milliard DKK å bygge til en million kunder i Danmark. Det koster TeliaSonera 5 milliarder NOK å kjøpe 1,2 millioner kunder i Norge.

3 best blant konkurrentene

Både Telia og Telenor er større enn 3 i Danmark. Men i motsetning til 3 taper spesielt Telia store penger. Telia Danmark hadde 4,2 milliarder i omsetning i fjor. De tapte 495 millioner DK. De fire siste årene har Telia Danmark tapt 1,4 milliarder DK.

Telenor Danmark er største konkurrent til markedslederen TDC. Telenor hadde 4,7 milliarder DKK i omsetning i fjor. Og et driftsresultat på skarve 90 millioner. Men i forhold til Telia blir deres resultater vakker musikk. De fire siste årene har Telenor tjent 1,8 milliarder målt i driftsresultat. Men det som bekymrer Telenor mest er nok at pilene resultatmessig peker rakt nedover. I siste kvartal tapte også de penger.

Blodig på polert slagmark

Danske Computerworld beskriver telekrigen slik at vi skulle tro de var ansatt i lørdagsutgaven til Dagens Næringsliv: "Det er en af den slags krige, hvor slagmarken er dunkle og kølige mødelokaler, og generalerne er iført jakkesæt, som fodsoldaterne aldrig kommer i nærheden af at få råd til."

Det er iallfall en ting det er konsensus om i Danmark: Fire operatører er én for mye. Priskrigen er ødeleggende for alle aktører. Det nærmer seg et sluttspill der fire vil bli til tre.

Telia har blødd mest over tid og tallene blir stadig verre. Telenors piler peker ned de også. 3s piler peker opp. Det kan bli utslagsgivende. Alle de tre operatørene har investert så mye at det smerter mye å trekke seg ut. Og for Telenor er det saktens også et skrekkscenario om 3 nå skulle kjøpe Telias virksomhet og samlet bli betydelig større enn Telenor.

Les om: