Stor spenning om 800-auksjonen

Stor spenning om 800-auksjonen

Mandag går den viktigste frekvensauksjonen i norsk telehistorie av stabelen. Her er favorittene.

Slik auksjonen er lagt opp med en runde og hemmelig bud er det uvisst hvem som stikker av med hva og til hvilken pris. Regelverket er slik lagt opp at det er gode frekvensbolker til alle de tre store om ikke en fjerde operatør kommer inn fra sidelinjen.

Milliarder i spill

De nylige tilsvarende auksjonene i andre europeiske markeder har hatt ulike utslag avhengig av hvordan de har væt lagt opp av myndighetene. Eksempelvis i UK tok selve auksjonen fire uker og 56 runder. Likevel bragte den inn GBP 2,37 mrd. som var ca. GBP 1 mrd. mindre enn ventet. I Tsjekkia ble budene så høye at myndighetene avlyste auksjonen.

Det skal også samtidig auksjoneres bort frekvenser i 900 MHz og 1800 MHz båndene, som også er egnet for mobil data. Disse båndene er nå i stor grad i bruk for 3G mobildata av de eksiterende mobiloperatørene.

"En god referanse for å estimere hva den norske auksjonen kan bringe inn, er den nylige sveitsiske auksjonen som justert for befolkningsstørrelsen, tilsier at den norske auksjonen vil bringe inn et sted mellom NOK 3,5 mrd. og NOK 4,0 mrd. Dette ble i Sveits fordelt på de tre eksisterende aktørene, ingen nye.", skrev Stian Aldrin i Core Group i en kronikk nylig.

I Sverige innbragte 800-auksjonen 4. mars 2011 solide 1,7 milliarder SEK. 300 millioner SEK ble av Post- og telestyrelsen avsatt til støtte til operatørene. Men her var det bare 800 MHz-båndet som ble auksjonert. I Norge er også 900 MHz og 1800 MHz med og bare totalbeløp for alle frekvensområdene samlet blir offentlig bekjentgjort.

Tre favoritter – to outsidere?

Det som er åpenbart er at Telenor, NetCom og Tele2 er favoritter til å dra avgårde med det meste av frekvensblokkene. Mange har spekulert i om Access Industries, som eier ICE, vil kaste seg frampå. De har finansiell styrke til det, men på den andre siden ikke noe taletilbud i Norge og fra før enda mer vidtrekkende frekvenser i 450 MHz-båndet.

Også Hutchinson Wampooa via 3 har tidligere vært frampå i Norge og fikk i sin tid en lisens de aldri brukte. 3 er stor i Sverige og ekspansive, men det vil nok overraske mange om de for andre gang kaster seg inn på et marked i Norge der de ikke har lyktes i å få fotfeste før. Skulle det skje, må det være i en oppkjøpsstrategi av Tele2 – noe som det har versert rykter om i Sverige.

I både Sverige, Tyskland, Frankrike og. Spania der 800-auksjonen forlengst er avholdt har de tre største operatørene fått like mye ressurser. I Norge er kravet til de spesielle dekningsblokken en kompliserende affære som kan forrykke balansen mellom operatørene.

Resultatet av frekvensauksjonen i Norge vil bli offentliggjort mot slutten av neste uke.

Les om:

Telekom