Storbrann avslørte telesårbarhet

Slik reagerte Telenor da én sentral, 450 fasttelefoner og 11 basestasjoner ble ødelagt av brann i helga.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg tror ikke noe bygg over bakken hadde overlevd en så kraftig brann, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Utsatt sentral

- Er det vanlig å legge sentralene på mindre steder over bakken sentralt i trehusbebyggelse?

- Nei, det er ikke vanlig. Ut fra kartet lå denne sentralen på utsiden av trehusene/bebyggelsen, sier informasjonssjef Knut Sollid i Telenor

- Hvor store må en bebyggelse bli før det er vanlig å sikre de viktigste sentrale i fjell eller i egne spesielt brannsikrete bygg?

- Det er type utstyr og skadekonsekvens som styrer type bygg og sikring; ikke tettstedstørrelse, sier Sollid.

Telenor har sine sentraler i ulike bygg og fjellhaller landet over. Det er så vidt vites første gang siden den store brannen i en sentral på Frogner 4. oktober 1985 at et så sentralt knutepunkt i Telenors nett er blitt rammet. Den gang ble 24.000 telefonabonnenter uten fasttelefon i flere uker. I ettertid er det blitt spekulert i om brannen ble utløst av en bombe plassert av nynazister. Brannen i Frogner sentral førte imidlertid mye positivt med seg. Den satte fart i digitaliseringen av telenettet. Alt i 1986 fikk Frogner en ny moderne AXE-sentral.

På Dagsrevyen i går kunne vi høre statsminister Erna Solberg understreke behovet for mer robuste kommunikasjonsforbindelser med det hun kalte "doble forbindelser" – på telespråket redundante nett.

Som meldt i alle nyheter ble selve sentralen til Telenor totalskadet. 11 basestasjoner i Lærdal sentrum, Ljøsne og Fodnes ble satt ut av drift blant annet fordi fibertilførselen til sentralen ble ødelagt. Dermed var det bare en datalinje fra sykehuset og en satellitt-telefon som forbant Lærdal sentrum med omverden fra lørdag kveld og hele søndag. 450 fasttelefoner ble satt ut av spill.

Telenor fraktet søndag inn en mobil basestasjon som kom i drift natt til mandag. Den skal ifølge Bjørn Amundsen ha kapasitet stor nok til at det i et område rundt basestasjonen blir fullverdig mobilkommunikasjon, men den vil selvsagt ikke dekke et like stort område som de 11 basestasjonene som ble satt ut av drift. Søndag satte Telenor i tillegg i gang arbeidet med å rigge til en ny sentral i en kontainer som vil bli fraktet til Lærdal. Når denne kan komme i drift er foreløpig ikke klart.

Følgelig hadde deler av Lærdal mobilforbindelse mandag morgen, mens store deler av bygda fortsatt var uten telefon.

Analogt nødnett

Lærdal hadde ikke ennå fått det nye moderne nødnettet. Det gamle analoge nødnettet fungerte, men problemet var kommunikasjonen mellom de ulike etatene – helse, brann og politi. Etatene hadde ikke nødkommunikasjon mellom hverandre, men bare innad i hver etat. Som kjent vil det nye digitale nødnettet bety at etatene kan kommunisere på tvers. Men nødnettet er ikke landsdekkende før i 2015.